EXCLUSIV  Lucia Pîrvu, expert degustător: Românul trebuie să învețe să consume vin

Românul este recunoscut pentru apetitul său pentru petreceri, unde bea și mănâncă atât cât poate. Însă, nu întotdeauna a bea doar din instinct este și benefic pentru organism și nici pentru starea noastră de bine.

Am abordat acest aspect cu un specialist oenolog, Lucia Pîrvu, expertă în degustarea vinurilor, care a pferit pentru DC News câteva sfaturi despre cum să bem și ce să bem ca să ne fie bine. Adică, așa cum ne-a precizat Lucia Pîrvu, să "rămânem sănătoși și după 7 feluri de vin, pentru că vinul este aliment, dar vinul este și medicament".

"În primul rând vorbim de vin și de gastronomie. În momentul în care ai spus cuvântul gastronomie deja ești obligat foarte mult. De ce trebuie să înveți să bei, să consumi vin? Pentru că gastronomia nu este un singur fel de mâncare și un singur vin! De exemplu, la o masă, la un eveniment, trebuie să ne gândim foarte bine câte vinuri luăm pe parcursul acelei mese." spune Lucia Pîrvu.

De ce greșeală trebuie să ne ferim

"Se pornește cu un aperitiv - un vin alb, cu carne albă, se trece la un vin alb mai corpolent, apoi vin sarmalele, carnea roșie - cum e carnea de vită - deci trebuie sa venim cu un vin roșu. Facem o asociere așadar, apoi trecem la carne de porc, după care putem avea o carne de vânat, unde trebuie să venim cu un Cabernet Sauvignon, cu un Sirac, după care trebuie să încheiem cu un desert. La desert nu trebuie să găsim un vin mai dulce decât desertul." sunt sfaturile expertului oenolog pentru a ne simți perfect chiar și după o masă copioasă.

Vinuri romanesti

"Acest să spunem ritual de a schimba vinul la fiecare fel de masă se încheie cu un digestiv. Mare atenție să nu cumva sa începem la aperitiv cu un digestiv, pentru că tăria alcoolică a distilatului de vin taie papilele gustative! Atunci, acest distilat (tip coniac), pe care îl putem servi la sfârșitul mesei, este cel care pur și simplu va echilibra foarte mult toate felurile de mâncare prin asocierea cu fiecare vin." a mai punctat expertul.

Românul trebuie să învețe să bea vin

"Și de ce românule trebuie să înveți să bei vin? Pentru că, de fapt, trebuie să și manânci de maniera în care, totdeauna, trebuie să fie un mariaj între partea gastrologică și partea enologică, deci cea cu vinul. Nu trebuie să bem vin doar prin a-l turna pe gât! Trebuie să știm să-l bem în mariaj cu mâncarea. Asta este cel mai important. Nu e ca atunci când ne ducem la un party și începem să dăm pe gât. Și acasă, când petreci, schimbi șapte vinuri la o masă, când ai invitați! Eu așa fac. Fiecare fel de mâncare se asortează cu un vin și termini cu digestivul ăla, de nici nu zici că ai mâncat și ai băut atâtea!" ne-a spus Lucia Pîrvu, expert degustător.

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel