LOVITURĂ pentru un oraș din România. Comisia Europeană propune AMÂNARE pentru un important titlu câștigat

Comisia Europeană propune amânarea pentru titlul de Capitală Europeană a Culturii, câștigat de un oraș din România.

Sunt convins că o perioadă de timp suplimentară va permite oraşelor Novi Sad, Timişoara şi Elefsina să depăşească criza actuală din sectorul culturii şi din cel al turismului şi să mobilizeze investiţii relevante, inclusiv graţie solidarităţii la nivel european', a declarat Margaritis Schinas, vicepreşedintele pentru promovarea modului nostru de viaţă european. O altă propunere a Comisiei Europene este să se ofere oraşelor Rijeka (Croaţia) şi Galway (Irlanda) posibilitatea de a-şi prelungi titlul de 'Capitală Europeană a Culturii 2020' până la 30 aprilie 2021.

'Cultura a fost grav afectată de pandemie, iar Capitalele Europene ale Culturii nu fac excepţie. În pofida energiei, a entuziasmului şi a profesionalismului echipelor şi partenerilor lor, Rijeka şi Galway nu au putut să-şi desfăşoare programele pentru Capitala Europeană a Culturii 2020 conform planului. Sper că cele două oraşe vor valorifica la maximum posibilitatea de a-şi prelungi anul special. Sunt convinsă că pentru următoarele Capitale Europene ale Culturii, şi anume Timişoara, Elefsina şi Novi Sad, perioada suplimentară de timp se va dovedi benefică, permiţându-le să-şi pregătească programe ambiţioase', a declarat la rândul său Mariya Gabriel, comisarul european pentru inovare, cercetare, cultură, educaţie şi tineret.

Timişoara este al doilea oraş românesc care deţine acest titlu, după Sibiu

Timişoara este al doilea oraş românesc care deţine acest titlu, după Sibiu. Acest lucru se întâmplă, din păcate, într-o perioadă în care mobilitatea şi viaţa socială a cetăţenilor europeni au fost grav afectate de criza provocată de coronavirus, după cum a remarcat comisarul pentru transporturi, Adina Vălean. Capitalele Europene ale Culturii 2020 Rijeka şi Galway au fost cel mai grav afectate. Au fost nevoite să amâne sau să anuleze toate evenimentele începând din martie 2020, fără să ştie când îşi vor putea relua programele şi în ce condiţii.

În practică, ele nu au putut să-şi desfăşoare evenimentele pentru 'Capitala Europeană a Culturii' şi să profite de pregătirile lor atente. În Timişoara, Elefsina şi Novi Sad, capitalele pentru 2021, incertitudinea creată de pandemie a afectat pregătirile aproape la toate nivelurile, de la perspectivele de finanţare la viitoarele reglementări în materie de siguranţă.

În plus, restricţiile privind călătoriile au redus drastic fluxurile turistice şi oportunităţile pentru parteneriate europene şi internaţionale. Măsurile împotriva coronavirusului au încetinit lucrările pregătitoare exact atunci când, în condiţii normale, ar fi trebuit să se accelereze.

Propunerea Comisiei este în prezent înaintată Parlamentului European şi Consiliului spre examinare şi adoptare finală

Capitalele Europene ale Culturii pentru 2022, Kaunas (Lituania) şi Esch (Luxemburg), precum şi Capitala Europeană a Culturii pentru 2023, Veszprem (Ungaria), sunt mai puţin afectate, deoarece au încă timp să îşi adapteze programele pentru a ţine seama de diferitele scenarii viitoare. Propunerea Comisiei este în prezent înaintată Parlamentului European şi Consiliului spre examinare şi adoptare finală. Iniţiativa 'Capitalele Europene ale Culturii' a fost lansată în 1985 şi a devenit în prezent una dintre cele mai prestigioase iniţiative culturale europene.

Oraşele sunt selectate pe baza unui program cultural care trebuie să aibă o dimensiune europeană accentuată, să stimuleze participarea şi implicarea activă a locuitorilor, comunităţilor şi părţilor interesate din oraş şi să contribuie la dezvoltarea pe termen lung a oraşului şi a regiunii.

Deţinerea titlului de 'Capitală Europeană a Culturii' este şi o ocazie excelentă pentru oraşe de a-şi schimba imaginea, de a deveni cunoscute în lume, de a promova turismul sustenabil şi de a-şi regândi dezvoltarea prin cultură, cu efecte pe termen lung nu doar din punct de vedere cultural, ci şi din punct de vedere socioeconomic atât pentru oraş, cât şi pentru regiune, potrivit Agepres.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel