Lovitură pentru ONG-uri. Lege împotriva lui Soros

Soros
Soros

Guvernul de la Budapesta pregăteşte un proiect de lege care obligă ONG-urile ce acţionează în Ungaria să declare valoarea finanţărilor provenite din străinătate, sub ameninţarea că şi-ar putea pierde autorizaţia de a-şi desfăşura activităţile, a precizat miercuri partidul conservator aflat la putere, informează AFP, preluat de Antena 3.

"Ungurii trebuie să ştie, de exemplu, dacă finanţarea străină a activităţilor unei organizaţii civile reprezintă peste 5-10% din bugetul său", a declarat presei Lajos Kosa, şeful grupului parlamentar al FIDESZ, formaţiunea premierului Viktor Orban.

Dacă ONG-urile refuză să se supună acestei declaraţii, "nu vor putea să îşi continue activităţile" şi riscă o suspendare a înregistrării lor fiscale, a adăugat el.

Acest proiect de lege, criticat de ONG-uri, a fost prezentat miercuri ca una din iniţiativele legislative esenţiale din primul semestru al sesiunii parlamentare.

Tabăra premierului Viktor Orban şi-a înăsprit tonul de la începutul anului împotriva organizaţiilor non-guvernamentale active în Ungaria, în special cele susţinute de miliardarul american de origine ungară George Soros.

Szilard Nemeth, vicepreşedinte al Fidesz, a vorbit în ianuarie despre necesitatea de a 'curăţa' ţara de un anumit număr de ONG-uri. O lege privind transparenţa finanţării ONG-urilor a fost anunţată pentru aprilie.

Câştigarea alegerilor din SUA de către Donald Trump, salutată cu căldură de Viktor Orban, "deschide o nouă eră", a explicat pentru AFP purtătorul de cuvânt al guvernului ungar, Zoltan Kovacs, insistând asupra necesităţii de a identifica "influenţa străină din spatele ONG-urilor".

Orban, rapoarte ale ONG-urilor

Conform filialei din Ungaria a Comitetului Helsinki, una dintre cele mai active organizaţii de apărare a drepturilor omului din ţară, ONG-urile sunt deja supuse în Ungaria unui control strict privind natura finanţărilor lor.

La putere din 2010, Viktor Orban a făcut obiectul a numeroase rapoarte critice în legătură cu atingerile aduse de guvernul său acţiunilor organizaţiilor din societate civilă.

"Proiectul de lege este mai curând un instrument de campanie politică ce vizează decredibilizarea ONG-urilor independente şi critice faţă de guvern", a precizat Andras Kadar, unul dintre responsabilii Comitetului Helsinki, într-o declaraţie pentru AFP.

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel