Lovitură eşuată de stat în Arabia Saudită. Membri importanţi ai familiei regale, arestaţi

Doi membri seniori ai familiei regale din Arabia Saudită au fost arestaţi. Este vorba despre prinţul Ahmed bin Abdulaziz, fratele mai mic al regelui Salman, şi Mohammed bin Nayef, nepotul regelui. 

Prinţul Mohammed bin Salman, fiul regelui şi conducătorul de factor al principalului exportator de petrol al lumii, îşi consolidează astfel puterea. În 2017, într-o lovitură de stat, Mohammed bin Salman reuşise să îl îndepărteze pe vărul său din linia de succesiune la tron şi a mai dispus arestarea câtorva regalităţi într-o campanie "anti-corupţie" în acelaşi an. 

O sursă a declarat pentru Reuters că reţinerea celor doi a avut loc vineri, însă nu a menţionat şi motivele. Potrivit Wall Street Journal, cei doi ar fi încercat să dea o lovitură de stat, care a eşuat. Pentru moment, reprezentanţii guvernului saudit nu au oferit niciun comentariu. 

Criză politică în Arabia Saudită, în contextul coronavirus 

În contextul epidemiei de coronavirus, o criză politică nu ar fi deloc benefică Arabiei Saudite, care este unul dintre principalii aliaţi ai SUA în regiune. 

Potrivit presei internaţionale, mai mulţi membri ai familiei regale ar vrea să schimbe linia de succesiune, pentru urcarea pe tron a prinţului Ahmed, fratele regelui Salman. Acesta ar avea, se pare, şi suportul puterilor vestice. 

Cu toate astea, prinţul Ahmed nu a mai ieşit în evidenţă după întoarcerea la Riyadh în octombrie 2018. Acesta fusese surprins, în călătoriile sale, criticând conducerea saudită. De altfel, prinţul Ahmed a fost una dintre cele trei persoane care s-au opus încoronării lui Mohammed bin Salman în 2017. 

Reţinerile, în contextul reformelor sociale şi economice

Reţinerile celor doi membri ai familiei regale vin într-o perioadă tensionată cu regiunea rivală Iran şi în timp ce Mohammed bin Salman încearcă implementarea unor reforme economice şi sociale ambiţioase. 

Mohammed bin Salman a mai fost criticat la nivel internaţional pentru războiul din Yemen, dar şi pentru uciderea jurnalistului Jamal Khashoggi. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel