Lovitură de stat în Turcia. Unde este Erdogan

Armata care a declanșat o lovitură de stat în Turcia vineri seara, deține controlul aerian și l-a împiedicat pe preșdintele Erdogan să revină în Ankara. Erdogan era plecat în concediu, la Bodrum. Potrivit unor surse occidentale, avionul președintelui a plecat spre Germania, iar președintele ar fi cerut azil , care a fost refuzat.

De la bordul avionului, Recep Tayip Erdogan a transmis un mesaj, prin Face Time, către poporul turc. Erdogan a vorbit la CNN Turk și  a îndeamnat cetățenii să iasă în stradă.

Lăsați-i cu tancurile și armele lor, vom învinge, a spus Erdogan. Cei care au dat această lovitură vor plăti un preț greu, a spus Erdogan. Va fi un răspuns dur, a adăugat.

În unele mari orașe, au ieșit manifestanți în stradă, dar nu se cunoaște numărul lor și nici nu se știe dacă au loc confruntări cu armata.

Premierul Binali Yildirim, numit de Erdogan, a afirmat în cursul serii că forțele de securitate vor reacționa la atacul unui grup din Armată. Elicoptere ale Armatei au lovit, în următoarele ore, sediul pricipalului serviciu secret. Șeful Statului major, fidel lui Erdogan, a fost luat ostatic, potrivit unor surse din Ankara.

Analiștii politici se tem că situația poate degenera, în război civil. Dacă Armata nu va reuși în 24 de ore să aibă un control total al situației, lovitura nu va reuși, a spus Stelian Tănase, la Digi24. Lovitura militară din Rusia, în 1991, a eșuat pentru că armata nu a reușit să controleze situația în primele 24 de ore.

Angela Merkel se află la o conferință în Ulan Bator, Mongolia, alături de președintele Uniunii Europene, Donald Tusk. NATO nu a avut nicio reacție, iar cancelariile europene sunt blocate în fața situației din Turcia. Premierul României, de asemenea, este plecat la Ulan Bator.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel