Lovitură de stat în Turcia - ultimele mișcari în țară

LOVITURĂ DE STAT ÎN TURCIA - După atacul din Nisa, Europa a stat iar cu inima strânsă, privind situația gravă din Turcia.

După această lovitură de stat, au fost luate mai multe decizii.

Comandantul Armatei a III-a turce, generalul Erdal Ozturk, a fost pus sub acuzare pentru trădare, pentru rolul jucat în tentativa de lovitură de stat, relatează Daily Mail.

Potrivit autorităţilor, oamenii lui Ozturk au încercat să ocupe puncte strategice în Istanbul noaptea trecută, când au fost confruntaţi de mii de civili înarmaţi care au ieşit în stradă în semn de susţinere faţă de preşedintele Recep Tayyip Erdogan.

Erdogan îi cere lui Obama extrădarea lui Gulen 

Un judecător al Curții Constituționale, jurisdicția supremă în Turcia, a fost arestat în urma tentativei de puci eșuate, a anunțat sâmbătă canalul de televiziune NTV, preluat de AF.

Alparslan Altan a fost plasat în arest din motive care nu au fost precizate, conform sursei citate.

Pe de altă parte, agenția Anadolu, preluată de Reuters, a transmis că autoritățile l-au arestat sâmbătă pe comandantul Armatei a doua, în legătură cu încercarea de lovitură de stat din noaptea precedentă.

Generalul Adem Huduti este responsabilul militar de rangul cel mai înalt arestat până acum. Armata a doua, cu baza în Malatya, apără granițele Turciei cu Siria, Irak și Iran.

Baza de la Incirlik, folosită de trupele americane, a fost închisă

Preşedintele american Barack Obama a convocat consiliul de securitate al Statelor Unite, după ce baza aeriană Incirlik din Turcia, folosită de americani pentru operaţiunile din Siria, a suspendat toate operaţiunile pe termen nedefinit.

Autorităţile militare din Turcia au închis spaţiul aerian din jurul bazei Incirlik din sudul Turciei. Acest lucru a dus la încetarea misiunilor aeriene americane lansate de la această bază împotriva teroriștilor din gruparea Stat Islamic, potrivit unui oficial militar citat de CNN.

Autorităţile din Turcia au subliniat că spaţiul aerian rămâne închis până când vor avea control deplin asupra situaţiei din acea zonă, în urma tentativei de lovitură de stat.

Mandate de arestare pentru circa 200 de judecători

Poliția turcă a reținut zece judecători din 'Danistay', instanța supremă însărcinată cu contencioasele administrative, și au fost emise mandate de arestare pentru 140 judecători din Tribunalul Suprem (Yargitay), transmite sâmbătă agenția EFE.

Alți 38 de membri ai 'Danistay' sunt căutați de autorități pentru a fi arestați. Aceste măsuri au fost luate după tentativa de lovitură de stat a unei facțiuni din armată. Anterior, Înaltul Consiliu al judecătorilor și procurorilor (HSYK) a decis demiterea a 2.745 de judecători, pentru cinci membri ai acestei instanțe fiind emise și mandate de arestare.

Guvernul turc ia în calcul reintroducerea pedepsei cu moarte

Mehmet Muezzinoglu, vicepreşedinte al partidului de guvernământ AK Parti și ministru al Sănătăţii din Turcia, spune că Executivul ia în considerare reinstaurarea pedepsei cu moartea, în urma tentativei de lovitură de stat, potrivit BBC News.

Pedeapsa cu moartea a fost interzisă în Turcia în 2004.

BBC News citează presa turcă, potrivit căreia ministrul Sănătăţii, Mehmet Muezzinoglu, lider al partidului preşedintelui Recep Erdogan, a anunţat că Executivul ia în calcul reintroducerea pedepsei cu moartea pentru cei care au participat la tentativa de lovitură de stat.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel