Loujain al-Hathloul, eliberată din închisoare datorită victoriei lui Joe Biden în SUA

Loujain al-Houthlail, eliberată. Sursa: pixabay
Loujain al-Houthlail, eliberată. Sursa: pixabay

Familia militantei feministe saudite Loujain al-Hathloul a declarat joi că victoria lui Joe Biden în alegerile prezidenţiale americane "a ajutat" la obţinerea eliberării ei după aproape trei ani petrecuţi după gratii, amintind totodată că ea "este încă departe de a fi liberă".

Loujain al-Hathloul, 31 de ani, a fost eliberată din închisoare miercuri. Ea fusese arestată alături de alte militante în mai 2018, cu câteva săptămâni înainte de ridicarea interdicţiei impuse femeilor saudite de a şofa, o reformă pe care ele o cereau de multă vreme.

"Venirea lui Joe Biden (la Casa Albă) a ajutat şi a contribuit mult la eliberarea surorii mele", a declarat Alia al-Hathloul în timpul unei videoconferinţe, mulţumindu-i noului preşedinte american, care a salutat eliberarea lui Loujain al-Hathloul drept "un lucru ce trebuia făcut".

Joe Biden s-a angajat în timpul campaniei sale să facă din Arabia Saudită un stat "paria" din cauza atingerilor aduse drepturilor omului, asupra cărora predecesorul său Donald Trump a închis ochii.

Arabia Saudită, unde sute de militanţi, dar şi religioşi şi membri ai familiei regale sunt la închisoare, a accelerat procedurile judiciare - inclusiv procesul lui Loujain al-Hathoul - după alegerea lui Biden preşedinte, în noiembrie 2020.

Condamnată la cinci ani şi opt luni cu executare



Militanta a fost condamnată pe 29 decembrie la cinci ani şi opt luni de închisoare în virtutea unei legi "antiteroriste", o pedeapsă însoţită de o suspendare a doi ani şi zece luni din pedeapsă, din care cea mai mare parte fusese deja executată, întrucât ea a fost arestată în mai 2018.

Cu toate acestea, ea rămâne în libertate condiţionată timp de trei ani şi nu poate părăsi Arabia Saudită vreme de cinci ani, potrivit apropiaţilor săi, care au denunţat un proces "politic".

"Loujain nu este încă liberă", a declarat sora ei, Lina al-Hathloul.

Aceasta ar putea limita capacitatea sa de a da interviuri, precum şi prezenţa ei pe reţelele sociale. Familia lui Loujain al-Hathloul, în special cele două surori care locuiesc în străinătate, a dus o campanie pe plan internaţional pentru eliberarea ei. Miercuri, Lina şi Alia al-Hathloul au postat pe Twitter o fotografie cu sora lor, liberă, însă părând slăbită fizic, cu o şuviţă de păr alb.

Potrivit familiei sale, Loujan al-Hathloul a fost torturată şi a fost hărţuită sexual în detenţie, acuzaţii negate de autorităţi, care nu au comentat eliberarea ei, scrie Agerpres. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel