Locuri buget universități. Ministrul Educației, precizări după protestul studenților

Ministrul Educației Naționale, Valentin Popa, a purtat discuții de clarificare cu reprezentanții celor 30 de studenți, precum și cu cele două cadre didactice din sistemul universitar care au manifestat în fața sediului MEN.

Tematica abordată a vizat modul de repartizare preliminară a locurilor/granturilor finanțate de la bugetul de stat pentru studiile universitare de licență, master și doctorat, pentru anul universitar 2018 - 2019.

Ministrul Educației a reiterat poziția potrivit căreia repartizarea preliminară a fost făcută pe criterii bine fundamentate, urmărindu-se susținerea domeniilor prioritare de dezvoltare a României, a absolvenților liceelor situate în mediul rural, precum și formarea inițială a viitoarelor cadre didactice.

Modul de repartizare preliminară

Ministrul Valentin Popa a prezentat modul de repartizare preliminară, reamintind că este pentru prima dată de la intrarea în vigoare a Legii Educației Naționale când Ministerul Educației Naționale a fundamentat și a repartizat distinct locuri/granturi finanțate de la bugetul de stat pentru studii universitare de licență, master și doctorat, cu destinațiile amintite.

Celor prezenți li s-a comunicat, și pe această cale, că Ministerul Educației Naționale a respectat repartizarea efectuată în anii precedenți, în proporție de aproximativ 90% la licență și aproximativ 80% la master, diferența fiind repartizată astfel:

pentru susținerea domeniilor prioritare de dezvoltare, proporțional cu numărul de studenți din programele care pot asigura o dezvoltare a acestora;

pentru susținerea absolvenților liceelor situate în mediul rural, proporțional cu cifrele repartizate conform criteriului statistic;

pentru susținerea programelor care pregătesc cadre didactice pentru sistemul preuniversitar, proporțional cu numărul de studenți din programele de studiu corespunzătoare.

Studenții au cerut clarificări cu privire la noțiunea de repartizare preliminară, fiind interesați să afle data alocărilor definitive. Acestea se vor realiza în toamnă, la încheierea sesiunii de admitere în instituțiile de învățământ superior, după ce vor fi repartizate inclusiv locurile rămase în rezervă.

Situația pentru studenții deja înscriși în sistemul de învățământ superior

În ceea ce privește situația studenților deja înscriși în sistemul de învățământ superior, ministrul Valentin Popa a făcut precizarea că acest mod de repartizare preliminară a locurilor îi privește doar pe viitorii studenți, mai exact studenții care vor fi declarați admiși în toamna anului 2018.

Ministrul Educației a subliniat că nu a contestat niciodată importanța științelor socio-umane, domeniilor prioritare de dezvoltare a României (bioeconomia, tehnologia informaţiei şi a comunicaţiilor, spaţiu și securitate, energie, mediu și schimbări climatice, eco-nanotehnologii și materiale avansate, sănătatea) fiindu-le alocat suplimentar un procent de 8% pentru ciclul universitar de licență, respectiv de 12,5% pentru ciclul universitar de master.

Totodată, acesta a atras atenția și asupra managementului intern al locurilor bugetate care, dacă nu sunt realocate studenților cu taxă, produce și o diminuare a bugetelor universităților, dar mai important, lipsește studenții înscriși pe locurile cu taxă de posibilitatea de a ocupa un loc finanțat de la buget.

Ministerul Educației transmite că că studenții prezenți la protest și la întâlnirea cu Valentin Popa nu sunt reprezentanți oficiali ai asociațiilor/organizațiilor studențești din România.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel