EXCLUSIV  Locul în care intri cu masca, iar apoi o dai jos și faci un gest ușor ”interzis”. Dumnezeu îți dă, dar nu-ți bagă și-n traistă

Ce se întâmplă în unul dintre cele mai vizitate locuri din fiecare oraș?

Am fost, miercuri dimineață, la Biserica Zlătari din centrul Capitalei. Nu era slujbă, pur și simplu cine venea stătea câteva minute și pleca. 

Este de departe unul dintre cele mai frumoase locuri din București. Înainte să intri în biserică, vezi pe porți un afiș prin care ți se spune că nu poți intra fără mască. Zis și făcut. Când am intrat, erau vreo trei oameni. O femeie cu masca agățată doar de o ureche, alți doi bărbați cu mască. Am mai stat câteva minute și au început să intre și alții. Cât am stat, s-au perindat vreo zece în total. Unii au intrat cu mască, alții fără mască, în ciuda mesajului de pe poarta bisericii. 

Dar ce m-a surprins este că și acum, în pandemie, oamenii (nu toți) pe care i-am văzut pupau icoanele. M-a întrebat cineva dacă sărutau cu mască. Nu, desigur. Fără mască. Chiar dacă intrau cu ea, în fața întâlnirii cu Fecioara Maria, Sfântul Ciprian și alții și-o dădeau jos pentru a pupa icoanele.

Eu cred că aici se potrivește următorul proverb: "Dumnezeu îți dă, dar nu-ți bagă și-n traistă"

Că dacă ești religios, o poți gândi și așa: Dumnezeu (sau știința) ne-a dat, până una alta, o mască cu care să luptăm în războiul cu pandemia. Dacă nu o folosim, aia e, dar nu cred că se așteaptă nimeni ca icoanele sărutate din 5 în 5 minute să devină făcătoare de minuni și să te apere de coronavirusul de care încercăm cu toții să ne ferim.

Desigur, nu e vina bisericii că unii oamenii nu respecta regula. Credincioșii trebuie să înțeleagă că te poți infecta oriunde, iar Dumnezeu, cu siguranță, are lucruri mai importante de făcut decât să ne apere pe noi de Covid-19 dacă nu ținem cont de reguli simple: o mască și spălat pe mâini.

Iar Biserica Ortodoxă Română chiar s-a implicat în lupta cu pandemia. În contextul riscului de contaminare cu Covid–19, Patriarhia Română a recomandat evitarea sărutării icoanelor din biserică, persoanele putând săruta icoanele din propria casă.

Patriarhia a făcut apel la respectarea cu strictețe a tuturor măsurilor transmise de Ministerul Sănătății și de celelalte autorități abilitate (spălarea riguroasă a mâinilor și a feței cu apă și săpun, acoperirea gurii și a nasului în caz de tuse și strănut, dezinfectarea obiectelor și suprafețelor frecvent utilizate etc.).

Și ce am văzut în Biserica Zlătari din centrul Capitalei am înțeles că se întâmplă în majoritatea din țară. Te poți ruga, iar Dumnezeu te va auzi și dacă o vreme nu mai pupi icoanele. Și dacă tot stai cinci minute la biserică, pentru că la slujbă n-ai răbdare, măcar un așa timp scurt poți sta cu mască. Nu te vei sufoca cinci minute.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel