Locuitorii din Odesa au luat măsuri pentru a proteja statuia Ducelui de Richelieu, simbolul orașului

Statuia Ducelui de Richelieu a fost pusă "la adăpost" / Foto: Twitter
Statuia Ducelui de Richelieu a fost pusă "la adăpost" / Foto: Twitter

Oamenii au împrejmuit cu saci cu nisip statuia Ducelui de Richelieu, strănepotul faimosului cardinal francez, pentru a proteja unul dintre cele mai emblematice și îndrăgite monumente ale orașului.

Pe numele său complet Armand-Emmanuel de Vignerot du Plessis, Ducele de Richelieu a fost un politician proeminent în timpul Restaurației franceze care a urmat înfrângerii lui Napoleon Bonaparte. Ca monarhist, acesta a plecat în exil după executarea regelui Ludovic al XVI-lea și a soției sale, regina Maria Antoaneta și s-a alăturat Armatei Imperiale Ruse, luptând împotriva Franței în timpul Războaielor Revoluționare Franceze și a Războaielor Napoleonice. Țarul Alexandru I l-a numit în funcția de guvernator al Odesei în 1803, el ocupând și funcția de primar al orașului.

Cum a ajuns un duce francez erou în Odesa

Site-ul Odessa360 notează că în onoarea „celui mai renumit francez” al orașului au fost numite o stradă, un parc, o şcoală, un cinema, un brand de coniac și șampanie și „chiar un pui de elefant de la grădina zoologică”.„Un monument dedicat acestui francez, căruia locuitorii îi spun simplu, 'Ducele', este simbolul principal al orașului Odesa”, notează site-ul, care amintește că acesta este strănepotul pe linie fraternă al faimosului cardinal francez cu același nume, imortalizat de Alexandre Dumas în „Cei trei mușchetari”.

„Cel mai faimos guvernator al tânărului oraș Odesa din secolul XIX l-a condus înspre faimă și prosperitate”, mai notează site-ul local al orașului ucrainean, explicând că, în momentul în care aristocratul francez a fost numit guvernator, localitatea era alcătuită din doar câteva sute de clădiri, fără plante și copaci, și înconjurată de stepă. „Când a plecat înspre Franța 11 ani mai târziu, a lăsat în urma sa un oraș înfloritor de tip european, cu o populație de 4 ori mai mare”, scrie Odessa360.

În urma revenirii sale în Franța, a jucat un rol important în politica de la Paris și pe scena internațională, fiind ajutat și de prietenia sa cu țarul Alexandru I. Ducele de Richelieu a murit în 1822, în urma unui atac cerebral, la vârsta de doar 56 de ani. Monumentul dedicat francezului a fost ridicat în Odesa în 1928, el fiind înfățișat în stilul clasic roman, și este unul dintre principalele puncte de atracție al orașului.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel