Locuiești în Spania? Vezi cine trebuie să declare bunurile din România la fiscul spaniol. Primești amendă dacă nu o faci

Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Pexels (Nataliya Vaitkevich)
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Pexels (Nataliya Vaitkevich)

Dacă locuiești în Spania, ar trebui să știi când trebuie să declari la fiscul spaniol ce bunuri deţii în România.

Modelo 720 este un formular care trebuie completat de toţi rezidenţii din Spania şi depus la autorităţile fiscale, dacă deţineţi active peste o anumită sumă în anumite categorii financiare. Vă explicăm în continuare când trebuie să declaraţi la fiscul spaniol ce bunuri deţineţi în străinătate.

Declararea bunurilor din România la fiscul spaniol

Formularul de declaraţie de avere 720 a fost introdus în 2012 ca o modalitate de a combate spălarea banilor şi frauda fiscală. Se aplică în mod egal cetăţenilor spanioli şi străinilor rezidenţi în Spania şi are doar scop informativ. Cu alte cuvinte, nu va trebui să plătiţi impozit pe activele deţinute în străinătate, dar puteţi fi amendat dacă nu le declaraţi. Formularul trebuie depus online între 1 ianuarie şi 31 martie referitor la bunurile deţinute în străinătate în anul precedent. Odată depus, nu trebuie să repetaţi anual, decât dacă circumstanţele se schimbă.

Cine trebuie să depună formularul 720

Dacă vă încadraţi în una dintre următoarele trei categori, va trebui să depuneţi un formular 720:

- dacă aveţi conturi - conturi bancare de economii şi de depozit - deţinute în străinătate în care suma tuturor conturilor împreună depăşeşte 50.000 de euro.

- dacă aveţi alte active şi pensii private care sunt deţinute în străinătate şi depăşesc 50.000 euro. Acestea includ acţiuni, obligaţiuni, asigurări de viaţă, planuri de pensii şi anuităţi care sunt plătite în prezent. Sunteţi în această categorie dacă toate au o valoare totală sau o valoare de răscumpărare la 31 decembrie a anului precedent de 50.000 euro sau mai mult.

- dacă dveţi o proprietate cu o valoare de cumpărare de peste 50.000 de euro. Aceasta include deţinerea de proprietăţi private sau spaţii comerciale. Dacă activele sunt deţinute în nume comune, atunci fiecare persoană trebuie să prezinte un raport şi să declare valoarea totală şi cota lor, scrie Rador, citând ziarulromanesc.de.

Când trebuie să declaraţi bunurile din România

Nu vi se cere să depuneţi formularul 720 în fiecare an, dar va trebui să îl completaţi din nou dacă activele s-au schimbat în cursul ultimului an calendaristic.

- dacă aţi cumpărat sau vândut proprietăţi în străinătate

- dacă investiţiile s-au maturizat

- dacă aţi declarat anul trecut pentru o anumită categorie, dar anul acesta aţi atins peste 50.000 euro într-o categorie nedeclarată anterior

- dacă activele au crescut cu 20.000 euro în orice categorie declarată anterior

Rata de schimb

Nu uitaţi să luaţi în considerare cursul de schimb aşa cum era la 31 decembrie. Valoarea activelor va fluctua în funcţie de cursul de schimb, aşa că s-ar putea să treceţi peste pragul de 50.000 euro datorită unui curs de schimb favorabil. Deci, dacă sunteţi pe cale să vă apropiaţi de prag, nu uitaţi să verificaţi cât valorează activele în euro.

Fiscul spaniol vă poate amenda dacă nu declaraţi proprietăţile din România

Sancţiunile pentru necompletarea corectă a formularului 720 au fost acum reduse la o amendă de 100 euro pentru fiecare set de date.

- cel mult 1.500 euro dacă declaraţia este depusă cu întârziere, fără cerere prealabilă

- amenda pentru nedeclarare este de cel mult 50% din valoarea bunurilor deţinute

Nu am depus, dar ar fi trebuit. Ce fac în continuare?

Dacă sunteţi proaspăt sosit în Spania - în ultimul an - şi vă depuneţi taxele pentru prima dată, atunci declaraţia 720 ar trebui să fie simplă. Poate depinde de data la care v-aţi mutat în Spania. Cu toate acestea, ar trebui să declaraţi întotdeauna activele deţinute la data de 31 decembrie a anului precedent. La fel şi dacă tocmai aţi trecut pragul de 50.000 euro.

Dar dacă locuiţi aici de mai mult de un an şi vă daţi seama că ar fi trebuit să depuneţi un formular 720, dar nu aţi făcut-o, sfatul juridic este să nu amânaţi din nou. Toate informaţiile despre "modelo 720", inclusiv formularul online, pot fi găsite (în spaniolă) pe site-ul Oficiului Fiscal.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel