Urmărește emisiunea live


Liviu Dragnea și Alianța pentru Patrie încetează colaborarea

Inquam Photos / Silviu Filip
Inquam Photos / Silviu Filip

Liviu Dragnea și Alianța pentru Patrie încetează colaborarea.

Liviu Dragnea este istorie pentru Alianța Pentru Patrie, la solicitarea sa expresă. El a cerut să nu-i mai fie asociată/ folosită imaginea și numele în scopuri politice, pentru că nu vrea să aibă probleme cu legea. A motivat solicitarea prin restricțiile impuse de Hotărârile judecătorești, de condamnare și de eliberare din penitenciar.

„Biroul Permanent Național al Alianței Pentru Patrie, a luat act de solicitarea domnului Liviu Dragnea, în cadrul C.E.X. desfășurat la Bacău în data de 18.08.2022, unde a participat ca invitat, prin care a cerut să nu i se mai asocieze imaginea și numele său în comunicatele și acțiunile partidului. Biroul Permanent Național al Alianței Pentru Patrie înțelege că motivarea solicitărilor sale vin în urma situațiilor juridice actuale cu care se confruntă, a hotărârilor judecătorești definitive prin care are interdicția de a fi membru al vreunui partid și de a se implica în politică”, a transmis Alianța pentru Patrie.

VEZI ȘI: Sociolog: „Ponta va fi candidat la prezidențiale 2024. Vă anunț, asta este cert”. Ce s-ar putea întâmpla cu Dragnea

În 2024 avem alegeri prezidențiale.

Printre politicienii „așteptați” să candideze se numără Victor Ponta. A spus-o sociologul Alfred Bulai la DC News și DC News TV, în emisiunea „Nod în papură”.

„Mă aștept ca partide mici să fie mari jucători la alegerile prezidențiale 2024”, a spus Alfred Bulai.

„Ponta va fi candidat la prezidențiale 2024. Vă anunț, asta este cert. Șefii tuturor partidelor mici vor candida pentru a-și trage partidele, este o logică simplă. Vrea, nu vrea, trebuie, altfel înseamnă că renunță la politică”, a mai zis sociologul.

Dar Liviu Dragnea mai poate candida la prezidențialele din 2024?

Liviu Dragnea este în libertate din iulie 2021, după ce a stat în penitenciar din mai 2019, pentru pedeapsa de 3 ani și 6 luni pe care o avea de executat după condamnarea definitivă în dosarul angajărilor fictive la DGASPC Teleorman.

Liviu Dragnea nu va mai putea candida la alegerile prezidențiale din 2024, deși atunci îi va expira interdicția de a fi ales. Teoretic, trebuia să stea departe de viața politică până în 2024. Fostul lider PSD are interdicție de a alege și de a fi ales în autoritățile publice sau în funcții elective publice.

Între timp, mai exact, în iulie 2022, președintele Klaus Iohannis a promulgat legea care instituie interdicția de a candida pentru funcţia supremă în stat pentru persoanele care, la data depunerii candidaturii, au suferit condamnări penale definitive. Așadar, lui Liviu Dragnea, deși interdicția îi expira chiar în anul alegerilor prezidențiale 2024, legea îi interzice să mai candideze pentru cea mai importantă funcție din România.

Rămâne totuși de văzut ce se va întâmpla. Până în 2024 mai este, iar zarurile nu au fost încă aruncate.

Legea are ca obiect de reglementare modificarea art.28 din Legea nr.370/2004, în sensul instituirii interdicţiei de a candida pentru funcţia supremă în stat pentru persoanele care la data depunerii candidaturii au suferit condamnări penale definitive, dacă nu a intervenit reabilitarea, amnistia postcondamnatorie şi dezincriminarea. Legea a fost aprobată de Camera Deputaților pe 8 iunie, cu 223 de voturi „pentru”, unul „contra” și 22 de abțineri.

Proiectul a fost inițiat în 2017 de 36 de parlamentari PNL și USR.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel