Liviu Dragnea, comparat cu Nicolae Ceaușescu. Cristian Pîrvulescu, analiză la virgulă pe discursul lui Dragnea

dragnea
dragnea

Cristian Pîrvulescu, politolog și decan al Facultății de Științe Politice din cadrul SNSPA, a analizat în detaliu discursul lui Liviu Dragnea din Congresul PSD.

Cristian Pîrvulescu a comentat discursul lui Dragnea din Congres, abordând principalele mari teme și anume preocuparea pentru legile justiției, mesajele de solicitare a confirmării autorității în partid și mesajele `iliberale` legate de demografie, libertatea de exprimare și schimbarea societății. Pîrvulescu e de părere că discursul lui Dragnea din Congres reprezintă de fapt rampa pentru alegerile prezidențiale și compară situația din PSD cu cea din PCR.

„Discursul lui Liviu Dragnea a fost un discurs prezidențial pe linia Erdogan, a conținut extrem de multe elemente iliberale, care arată că România se îndreaptă rapid spre calea iliberală deschisă de Viktor Orban (...) Domnul Dragnea și-a anunțat deja intenția de a candida la prezidențiale", a opinat Cristian Pîrvulescu.

Legile justitiei și Uniunea Europeană

Întrebat pe cine a vizat discursul legat de legile justiției, Cristian Pârvulescu a declarat că această problemă i-a avut în vizor pe membrii PSD, pe cei care se simt vizați de ofensiva justiției. 

„Pentru PSD, pentru întărirea poziției domnului Dragnea în PSD, deci pentru cei care erau acolo, deci pentru cei care se simțeau într-un fel sau în altul afectați de ofensiva justiției (...) Desigur că a vrut să-și liniștească propriul electorat, propria bază din partid, dar pe de altă parte a transmis acest semnal și către reprezentanțele diplomatice de la București. A spus `chiar dacă avem toată deschiderea față de occidentali, România va fi foarte atentă la suveranitatea ei națională`, ca și când în momentul în care am aderat la Uniunea Europeană, nu am fi renunțat de bunăvoie și nesiliți de nimeni la o parte din suveranitate (...) Nu am înțeles exact sugestia domnului Dragnea, dacă se gândește eventual la o ieșire din Uniunea Europeană sau nu, bănuiesc că nu", a declarat Cristian Pîrvulescu.

Ideea obsesivă legată de unitate și schimbarea scietății

„Când vă spun că a fost un discurs iliberal, mă refer la foarte multe lucruri. De exemplu, atacarea celor care critică țara. Mi s-a părut că seamănă perfect cu legislația antisemită din Polonia (...) De exemplu, această suspiciune față de conspirație, acestă idee obsesivă legată de unitate. `Trebuie să fim uniți!`. De ce? Cei care critică nu sunt de partea aceleiași națiuni și au dreptul la critică? Când vorbim de iliberalism, ne referim exact la acest lucru. Ne referim la cei care nu sprijină, ci critică valorile liberale, cum este libertatea cuvântului, libertatea opiniei, exprimării opiniei, iar discursul domnului Dragnea conține nenumărate elemente de genul acesta. Mai dau un exemplu, obsesia demografică. Obsesia demografică, care indică politici ce ne aduc aminte de Nicolae Ceaușescu, care avea aceeași obsesie și care în 1966 propunea politicile pentru creșterea demografică a României. Dar cel mai grav lucru din acel discurs este `schimbarea de societate`. Până acum, discuția era legată de schimbarea statului. Acum, domnul Dragnea își propune nici mai mult, nici mai puțin decât să schimbe societatea. Vă aduce aminte de ceva discursul acesta? Omul nou? Schimbarea societății? Eu nu cred că asta poate să fie un plan politic. Societatea se schimbă în mod normal, natural, ea evoluează. Societatea românească de acum nu este cea de acum 30 de ani, este o altă societate, dar asta nu înseamnă că politicienii sunt cei care trebuie să-și asume programatic o astfel de schimbare", a declarat Cristian Pîrvulescu. 

Confirmarea autorității

„Întrebările acelea trebuie să legitimeze. Pentru publicul de la televizor. Domnul Dragnea nu are nicio problemă cu comparația cu Partidul Comunist Român și cu  aplauzele la adresa lui Nicolae Ceaușescu. I se pare că este absolut normal (...) Mulți au făcut comparația asta cu congresele PCR, pentru că nu a fost concurență în interiorul partidului, opoziția nu a fost lăsată să se manifeste (...) Nu au fost lăsați să vorbească", a declarat Cirstian Pîrvulescu luni seara, la Digi 24.

Având în vedere politica și ultimul discurs al lui Liviu Dragnea, pe care Cristian Pîrvulescu îl consideră iliberal, analistul politic a subiniat faptul că „un partid care nu este democratic în interior, odată aflat la guvernare, nu va asigura condițiile democratizării țării".

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel