Alegeri prezidențiale în Franța. Primul discurs al lui Macron din al doilea mandat de președinte al Franței

Foto: Pexels. Imagine cu rol ilustrativ
Foto: Pexels. Imagine cu rol ilustrativ

Franța își alege președintele pentru următorii cinci ani în această duminică, 24 aprilie 2022.

UPDATE - Discursul lui Macron

„Dragi compatrioți, aici, la Paris, și peste tot, pe întregul teritoriul al Franței, încep prin a vă mulțumi! După cinci ani de transformări fericite și grele, dar și de crize excepționale, a venit această zi când o majoritate a dvs. a ales să-mi acorde încrederea pentru a fi președintele republicii în cei cinci ani care urmează.

Tocmai de aceea vreau să le mulțumesc tuturor voluntarilor, tuturor celor care au fost alături de noi pe acest drum. Știu că ați făcut eforturi, de aceea îmi ating inima și știu că acesta este adevărul. Știu ceea ce vă datorez și vă mulțumesc încă o dată.

Vreau să le mulțumesc tuturor francezilor, bărbați și femei, care în cele două tururi mi-au acordat încrederea lor pentru o Franță independentă, o Europă puternică, o națiune interesată de ecologie.

Mai știu și faptul că numeroși compatrioți au votat pentru mine pentru a constitui un baraj împotriva extremei drepte. Sunt conștient că cei care m-au votat în detrimentul extremiștilor mă obligă să fac lucruri pentru ei. Mă gândesc la toți compatrioții noștri care nu au venit să voteze. Tăcerea lor înseamnă că nu vor să aleagă, trebuie să găsim un răspuns și pentru această tăcere. Vreau să mai spun că mă gândesc la cei care au votat pentru Le Pen, știu că sunt decepționați. Vă rog să nu fluierăm pe nimeni, v-am rugat de la început.

Încă de acum vreau să spun că nu mai sunt candidatul unei anumite tabere, ci președintele tuturor, bărbați și femei. Știu că pentru numeroși compatrioți de-ai noștri care au ales să voteze cu extrema dreaptă trebuie un răspuns. Un răspuns pentru furia lor.

Votul din această zi ne impune să luăm în considerare toate greutățile prin care trec ei și să răspundem furiei exprimate astăzi. Dragi prieteni, ați ales un proiect umanist, ambițios, pentru independența noastră, un proiect republican, social și ecologic, bazat pe muncă și pe capacitatea de a crea, un proiect de a ne folosi forțele academice, de antreprenoriat și culturale”, a spus Emmanuel Macron, la Paris, după victoria sa.

UPDATE

„Am obținut o victorie extraordinară pentru că am obținut 42%. Le mulțumesc milioanelor de francezi care m-au votat în primul tur. Vreau să mulțumesc în mod deosebit compatrioților de la țară, din provincie, dar și de peste mări. M-au ajutat să intru în turul al doilea. Franța aceasta care este uitată prea adesea este cea pe care nu o vom uita. Suntem mai hotărâți ca niciodată. Nu am niciun resentiment pentru rezultat. De mii de ori am fost îngropați de ceilalți și de o mie de ori istoria a arătat că ei se înșală. Francezii arată că nu au încredere în conducătorii europeni și francezi. Este vorba despre a ne opune puterii lui Emmanuel Macron și despre ajutarea celor care au probleme cu puterea de cumpărare, cu imigrația și cu laxismul din domeniul judiciar. Mă tem că noul mandat al președintelui va continua fracturile care divizează poporul nostru”, a spus, printre altele, Marine La Pen, confirmând faptul că este pe locul secund în sondaje.

Preşedintele în funcţie al Franţei, Emmanuel Macron, se clasează pe primul loc în scrutinul prezidenţial din Franţa, potrivit sondajelor efectuate la ieşirea de la urne, transmite Mediafax.

Emmanuel Macron a obţinut 57,6% din voturi în turul secund al scrutinului prezidenţial, iar adversara sa, Marine Le Pen, reprezentând formaţiunea Mobilizarea Naţională (RN, extremă-dreapta), este creditată cu 42,4%, potrivit unui sondaj efectuat de Institutul Elabe, la cererea postului BFMTV.

Un alt sondaj, efectuat la ieşirea de la urne de Institutul Ifop, îl creditează pe Emmanuel Macron cu 58% din voturi şi pe Marine Le Pen cu 42%.

Prezenţa la vot a fost de aproximativ 70% în turul doi al scrutinului prezidenţial din Franţa.

UPDATE 

Noi cifre privind prezența la vot au fost publicate duminică în Franța, unde este ales președintele. Mai sunt trei ore până la sfârșitul zilei de votare. Prezența la vot a fost de 63,23% la ora 17:00 (15:00 GMT), scrie BBC.

O astfel de cifră de participare scăzută nu a mai fost înregistrată în această etapă din 1969, relatează BFMTV, citat de Mediafax.

De asemenea, este mai mică decât cea înregistrată în urmă cu două săptămâni, la aceeași oră, în primul tur al alegerilor din 10 aprilie, când prezența la vot a fost de aproximativ 65%, precizează BFM.

În urmă cu cinci ani a fost de 65,3% la această oră.

Secțiile de votare s-au deschis duminică dimineață la ora locală 08:00 (06:00 GMT) și urmează să se închidă în marile orașe la ora 20:00 în această seară.

Prezența la vot după patru ore de la începerea scrutinului, la prânz, era în ușoară scădere față de același moment din 2017, de 26,4%.

UPDATE

Francezii votează duminică pentru a-şi alege următorul preşedinte şi aleg, la fel ca în 2017, între două Franţe şi două viziuni asupra lumii: pe de o parte Emmanuel Macron, preşedinte în exerciţiu considerat drept favorit, şi pe de altă parte, Marine Le Pen, lidera extremei drepte care nu a părut niciodată să fie atât de aproape de porţile puterii.

Prezenţa la vot la ora 10:00 GMT era de 26,41%, cu aproape două procente mai puţin decât la aceeaşi oră în scrutinul precedent din 2017 în care au candidat de asemenea Macron şi Le Pen.

Această cifră marchează şi o scădere faţă de turul doi al alegerilor din 2012 (30,66%) şi 2007 (34,11%).

Secţiile de votare - unde 48,7 milioane de alegători sunt chemaţi la urne - urmează să se închidă la 17:00 GMT şi la 18:00 GMT în marile oraşe din Franţa.

Francezii se află în faţa unei alegeri istorice: să-l reconfirme pe preşedintele în funcţie sau să aleagă o femeie, ceea ce ar fi o premieră şi, în acelaşi timp, ar propulsa extrema dreaptă în fruntea ţării. Această opţiune ar fi o explozie care ar rezona cu mult dincolo de graniţele ţării, comparabilă cu Brexit-ul şi cu alegerea lui Donald Trump în Statele Unite, în 2016.

O realegere a preşedintelui în exerciţiu Macron, 44 de ani, ar reprezenta continuitate, chiar dacă acesta a promis că se va reînnoi în profunzime, afirmând că vrea să plaseze ecologia în centrul celui de-al doilea - şi ultim- mandat al său.

El ar fi atunci primul preşedinte francez care va fi reales pentru un al doilea mandat în 20 de ani, de la Jacques Chirac în 2002.

UPDATE

Numeroase media franceze îi îndeamnă pe alegători să-l voteze pe preşedintele în exerciţiu, Emmanuel Macron, pentru un nou mandat la Palatul Elysee, în al doilea tur al alegerilor prezidenţiale care are loc duminică, transmite dpa.

Observatorii din toată lumea urmăresc îndeaproape dacă eforturile concertate din ultimii ani ale rivalei lui Emmanuel Macron, lidera extremei drepte Marine Le Pen, de a-şi îmbunătăţi imaginea şi de a atrage electoratul se vor putea traduce printr-o schimbare politică majoră, ce ar fi resimţită în întreaga lume, notează dpa.

Preşedintele în funcţie s-a plasat pe primul loc în turul întâi al alegerilor prezidenţiale, obţinând 27,85% din voturi, urmat de pe Marine Le Pen, cu 23,15%, conform rezultatelor finale.

UPDATE

Marine Le Pen a reușit să se impună în fața lui Emmanuel Macron în mai multe teritorii de peste mări. La Libre dezvăluie primele rezultate ale alegerilor prezidențiale în care se confruntă Emmanuel Macron (La République en Marche) și Marine Le Pen (Raliul național) pentru Palatul Elysée.

Marine Le Pen a terminat pe primul loc în diferite regiuni de peste mări, conform rezultatelor finale pe care La Libre și LN24 le-au putut verifica, cu puțin timp înainte de ora 13:30, din mai multe surse.

Voturile francezilor care locuiesc în străinătate

Alte secții de votare au terminat deja numărarea voturilor. Acest lucru se întâmplă în mai multe țări din America de Nord și de Sud, unde francezii și-au exprimat votul pentru Emmanuel Macron (La République En Marche) sau Marine Le Pen (Rassemblement National), sâmbătă, 23 aprilie. Iată rezultatele finale ale acestor alegeri:

Argentina
Macron: 89%
Le Pen: 11%
Prezență la vot: 21%

Brazilia
Macron: 86%
Le Pen: 14%
Prezență la vot: 24%

Chile
Macron: 87%
Le Pen: 13%
Prezență la vot: 28%

Republica Dominicană
Macron: 62%
Le Pen: 38%
Prezență la vot: 28%

Columbia
Macron: 91%
Pix: 9%
Prezență la vot: 28%

Canada (fără Vancouver)
Macron: 86%
Le Pen: 14%
Prezență la vot: 41%

Statele Unite (fără Chicago și New Orleans)
Macron: 92%
Pix: 8%
Prezență la vot: 36%

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel