Lista celor 858 medicamente care riscă dispară din România în 2016

Conform unui studiu realizat de Pharma & Hospital Report, Cegedim estimează că volumul medicamentelor pe bază de rețetă eliberate de farmacii către pacienţi în România a scăzut în trimestrul 4 al anului 2015 cu 7,1% comparativ cu trimestrul 4 al anului 2014, depășind pragul de alertă pentru disponibilitatea acestui tip de tratamente.

"Coroborând datele din Pharma & Hospital Report cu informațiile de la companiile producătoare, membre ARPIM sau APMGR, precum și cu sondajul efectuat printre farmaciile-client ale Cegedim Rx, Cegedim a realizat prima analiză din România privind disponibilitatea medicamentelor Rx la începutul anului 2016", scrie Marius Geantă pe blog-ul personal.

Datele sunt mai jos, iar din tabel trebuie să reținem că 858 medicamente se află la risc de dispariție de pe piața românească în anul 2016.

VEZI AICI LISTA DE MEDICAMENTE

Asociația Română a Producătorilor Internaționali de Medicamente (ARPIM), Asociația Distribuitorilor şi Retailerilor Farmaceutici din România (ADRFR) şi Colegiul Farmaciştilor din România (CFR) avertizau autoritățile române, la începutul lunii februarie, asupra faptului că noua metodologie de calcul al prețului la medicamente care prevede referențierea prețului medicamentelor originale la prețul genericelor riscă să ducă la întreruperea comercializării de pe piața locală a 123 de medicamente esențiale pentru cel puțin 10 arii terapeutice.

55 de medicamente au fie alternative generice limitate, fie nu au nicio alternativă disponibilă în piaţă. În aceste condiții, peste 800.000 de pacienți riscă să rămână fără tratament.

Cei mai afectați de implementarea acestor măsuri vor fi pacienții care suferă de boli cardiovasculare, întrucât 28 dintre medicamentele la risc sunt destinate acestor afecțiuni, în condițiile în care acestea reprezintă şi principala cauză de deces în România. Pacienții cu afecțiuni neurologice pot rămâne fără 19 dintre medicamentele din schemele lor de tratament, iar cei cu afecțiuni oncologice nu vor mai avea acces la 6 dintre medicamentele utilizate până în prezent. Cu foarte puține alternative terapeutice generice sunt pacienții cu afecțiuni imunologice, pacienții care au suferit un transplant sau cei cu afecțiuni hematologice.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel