Lipsa planurilor de urbanism, problema uriașă a Bucureștiului. Toni Greblă: S-ar putea să nu mai avem PUG. Este un haos general!

Guvernul României / Arhivă Foto
Guvernul României / Arhivă Foto

Prefectul Toni Greblă a vorbit despre haosul creat în primăriile Bucureștiului de lipsa unor planuri de urbanism. 

Toni Greblă, prefectul Capitalei, a vorbit, în interviul acordat jurnalistului Val Vâlcu, despre problemele de urbanism ale Bucureștiului, dar și despre lipsa unor soluții practice în prezent. 

”Una dintre problemele foarte complicate cu care se confruntă Bucureștiul este cea legată de urbanism, ca urmare a faptului că PUG-ul a fost elaborat și adoptat acum vreo 20 de ani. Este evident că a fost elaborat pe experiența administrativă care era acum 20 de ani. Între timp, lucrurile au evoluat în țară - în București cu atât mai mult - astfel încât acesta nu este cel mai bun PUG, ca să nu îl caracterizez altfel. Așa cum este el, învechit sau nepotrivit, este anulat, într-o primă instanță, de o instanță de judecată”, a spus Toni Greblă. 

"Este un haos general"

”La sesizarea cui?”, a întrebat Val Vâlcu.

”La sesizarea unui ONG, dar nu intru în amănunte despre acest ONG. Nu știu ce se va întâmpla în apel. Probabil, până în primăvară, se va judeca și s-ar putea să fie anulat de către instanțele de judecată și să nu mai avem PUG la Capitală. PUZ-urile sunt unele suspendate în sector. În alte trei sectoare, sunt anulate de către instanța de judecată, după ce, acum un an, au fost anulate, pe cale administrativă, de către primarul general.

În această perioadă, unii solicită certificate de urbanism, autorizații de construcție, pentru că Bucureștiul nu putem să îl oprim - să nu mai avem investiții. Alte certificate de urbanism și autorizații au fost emise în urmă cu un an, doi sau trei. A fost perioada de pandemie în care valabilitatea autorizațiilor s-a prelungit automat ca efect al legii. Acum, le-a venit rândul și unele primării au curaj, au convingerea că trebuie continuate activitățile. Altele refuză de teama unor repercusiuni. Este un haos general cu o consecință foarte serioasă. Scăderea nivelului investițiilor în municipiul București, o scădere semnificativă, de altfel”, a spus Toni Greblă. 

Urmărește interviul integral în următorul VIDEO:

Criza termoficării din Capitală. Ana Bulai: Va exploda când se va pune problema de intervenții reale

Ana Bulai a vorbit despre modul defectuos în care Bucureștiul este gestionat din punct de vedere urbanistic. Sociologul a afirmat că deciziile politice au dăunat și au luat locul celor potrivite. 

”Se întâmplă ca în energie. Poate că în cazul planurilor de dezvoltare urbanistică nu se observă sau lumea nu înțelege. Dar iată ce s-a întâmplat în cazul energiei, vede oricine. Au închis, pentru că așa ne-am autofaultat, centralele pe cărbune. Nu s-a deschis nicio centrală nucleară, eoliană sau de alt fel. Ca urmare, de la o producție consistentă, acum suntem în minus”, a spus Val Vâlcu, gazda interviului. 

”În cazul energiei, deși nu sunt expert în domeniu, a fost vorba de o decizie politică care nu a avut un studiu de fezabilitate care să îi arate real impactul”, a precizat Ana Bulai.

”Ideea e că am închis fără să deschidem. Aici se întâmplă la fel. În ideea că vom avea în doi-trei ani un plan, nu se mai construiește nimic până atunci”, a mai spus Val Vâlcu. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel