LIPSĂ medicamente. Viața românilor, în pericol. CMMB face apel

Problema medicamentelor care lipsesc, unele dintre ele esențiale, deși sunt prevăzute în ghidurile terapeutice, este departe de a se rezolva. Această stare de fapt pune în pericol viața pacienților cu afecțiuni cronice și nu permite medicilor să ofere soluții terapeutice adecvate în multe cazuri.

Lipsa medicamentelor a fost un subiect prioritar dezbătut la cel de-al patrulea grup comun de lucru organizat de conducerea Colegiului Medicilor din Municipiul București (CMMB) și reprezentanții asociațiilor de pacienți.

Declanșarea unei consultări publice pentru identificarea medicamentelor care lipsesc din țară

Prima măsură decisă de grupul de lucru a fost declanșarea unei consultări publice pentru identificarea medicamentelor care lipsesc din țară sau la care pacienții au acces restricționat din cauza unor obstacole birocratice ori comerciale. Reprezentanții asociațiilor de pacienți și conducerea CMMB au decis să lanseze un apel către medicii bucureșteni și către pacienți, care sunt rugați să semnaleze direct pe site-ul www.cmb medicamentele care nu se găsesc nici în spitale, nici în farmacii. Printre medicamentele care nu mai sunt disponibile de ceva timp se numără medicamente pentru tratamentul bolnavilor de Parkinson sau pentru unele boli rare, de exemplu.

Document pe care autoritățile sanitare nu îl mai pot ignora

Lista centralizată care va rezulta din consultarea publică devine un document pe care autoritățile sanitare nu îl mai pot ignora. Medicii și pacienții vor putea prezenta în dezbaterea publică, susținută cu dovezi, dimensiunea crizei medicamentelor din țara noastră.

Produse farmaceutice care nu sunt înregistrate în CANAMED și nu au un preț stabilit de stat

O altă problemă cu care se confruntă și medicii și pacienții este generată de produsele farmaceutice care nu sunt înregistrate în CANAMED și nu au un preț stabilit de stat. Din această cauză, produsul respectiv nu poate fi compensat de către Casa Națională de Asigurări de Sănătate, iar pacienții sunt obligați să plătească integral costuri mult umflate. Nefiind un preț stabilit, același produs se poate găsi pe piață și la costuri de 4 ori mai mari decât prețul afișat de producător. Această speculă comercială trebuie sancționată, atât moral, prin denunțarea celor care se pretează la astfel de practici, dar și administrativ, prin intervenția autorităților statului (Minister, ANMDM, Consiliul Concurenței). Pentru a putea declanșa o campanie adresată tuturor situațiilor de criză indusă, prin aceste mecanisme, este necesară centralizarea cazurilor. De aceea, grupul de lucru alcătuit din reprezentanții CMMB și ai pacienților solicită tuturor medicilor și pacienților să acceseze site-ul și să înscrie fiecare caz în parte pe lista care va documenta situația din sistemul sanitar.

[citeste si]

Asociațiile de pacienți care s-au alăturat demersului CMMB sunt: Coaliția Organizațiilor Pacienților cu Afecțiuni Cronice (COPAC), Alianța Pacienților cu Afecțiuni Autoimune, Asociația Pavel, Asociația pentru Sprijinirea Pacienților cu Tuberculoză Multi-drog Rezistentă, Asociația Națională pentru Protecția Pacienților, Asociația Pacienților cu Tumori Neuroendocrine din România, Uniunea Națională a Organizațiilor Pacienților Afectați HIV/SIDA, Asociația Transplantaților din România și Federația Asociațiilor Diabeticilor din România.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel