Limba română a fost făcută praf. Mircea Badea: Creierii s-au făcut muci?

Foto: Facebook Mircea Badea
Foto: Facebook Mircea Badea

Mircea Badea a reacționat după ce a văzut o greșeală care se repetă aproape peste tot în „presă”.

Aproape peste tot în „presă” au apărut știri cu titluri de felul: „Un nou protest pro-Palestina” / „Suntem aici pentru civili, nu pentru Hamas!”, „Protest pro Palestina în București”, „Peste 60 de polițiști au fost răniți la protestele pro-palestiniene din Berlin”.

Majoritatea titlurilor conțineau sintagma „proteste PRO”, doar că nu există proteste pro, ci proteste împotriva sau pur și simplu mitinguri - unele pot fi de protest, altele pot fi de susținere.

A protesta înseamnă a manifesta o împotrivire energică și fățișă față de ceva, a-și exprima dezaprobarea împotriva unui fapt, a unei hotărâri, a unei măsuri etc. considerate nejuste.

Așadar, nu poți să protestezi pro ceva, ci doar împotrivă a ceva.

„Sintagma proteste pro este aproape unanimă. Creierii s-au făcut muci?”, a scris Mircea Badea pe Instagram.

VEZI ȘI: Profesoara Mariana Badea a reeditat cartea „Gramatica actualizată”. Toate noutățile despre limba română

Profesoara Mariana Badea a reeditat cartea ”Gramatica actualizată”, apărută la Editura Badea&Professional Consulting, care cuprinde acum și noutățile din DOOM-3. 

„Apariția DICȚIONARULUI ORTOGRAFIC, ORTOEPIC și MORFOLOGIC al LIMBII ROMÂNE la finele anului 2021 a impus o nouă ediție - „REVĂZUTĂ ȘI ADĂUGITĂ” - a „GRAMATICII ACTUALIZATE”, care cuprinde acum și noutățile lingvistice - gramaticale și semantice - normate în DOOM-3:

*S-au redus destul de mult dubletele lexicale (mănăstire, percheziție, tăntălău, tăieței, muschetar, găluști, analoagă) și accentuale, (antic, butelie, caracter, profesor, trafic, regizor, satiră etc.), rămânând O SINGURA VARIANTA CORECTA.

*Scrierea cu literă mare la toate componentele unor substantive proprii compuse: Primul Război Mondial, Al Doilea Război Mondial (în DOOM-2 „al” era scris cu litere mici).

*S-a oficializat prin normă lingvistică folosirea abrevierii „prof/profi” (fără punct sau apostrof) pentru sensul „profesor”, așadar, elevii nu vor mai fi considerați nepoliticoși atunci când vor vorbi cu sau despre „prof/ profi”, ci se va considera o adresare familiară.

******Am introdus în EDIȚIA REVĂZUTĂ ȘI ADĂUGITĂ a GRAMATICII ACTUALIZATE termeni folosiți în DOOM-3, cum ar fi:

*AUGMENT (la verbele cu sau fără augment);

*DIGRAFE/ TRIGRAFE (în succesiuni de mai multe litere-consoane la despărțirea în silabe);*Grupul „MUTA CUM LIQUIDA” (despărțirea în silabe a substantivelor masculine și a adjectivelor masculine antepuse).

*XENISME – „cuvinte și expresii străine neadaptate la particularitățile limbii române” - a spus Mariana Badea.

Despre prima ediție a cărții, am discutat cu Mariana Badea pentru a înțelege mai bine contextul schimbării care vizează atât elevii, cât și profesorii. Vedeți aici mai multe detalii - https://www.dcnews.ro/profesoara-mariana-badea-a-reeditat-cartea-gramatica-actualizata-toate-noutatile-despre-limba-romana_889506.html

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel