Urmărește emisiunea live


Liga Studenților Iași critică guvernul pentru OUG privind eliminarea gratuității transportului feroviar

Studenții critică guvernul pentru eliminarea gratuității la CFR
Studenții critică guvernul pentru eliminarea gratuității la CFR

OUG care elimină transportul gratuit al studenților este neconstituțională. Studenții din Iași sesizează Avocatul Poporului

Liga Studenților de la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași critică guvernul României pentru adoptarea Ordonanței de Urgență care elimină gratuitatea transportului feroviar pentru studenți și consideră măsura neconstituțională.

Studenții vor urma să sesizeze Avocatul Poporului în vederea atacării actului la Curtea Constituțională a României (CCR) după publicarea în Monitorul Oficial, transmite LS Iași, într-un comunicat. Critica de neconstituționalitate se întemeiază pe încălcarea art. 32, 49, 53 și 115 din Constituția României: lipsa urgenței și a fundamentării ordonanței, încălcarea dreptului la educație și a obligației pozitive a statului de a asigura protecția socială a tinerilor și limitarea drepturilor printr-o ordonanță și nu prin lege.

Prevederi din Constituție, încălcate de OUG

„Ordonanța încalcă prevederile art. 115 alin. (4) din Constituție, conform cărora Guvernul poate adopta ordonanțe de urgență numai în situații extraordinare a căror reglementare nu poate fi amânată, având obligația de a motiva urgența în cuprinsul acestora. Nota de fundamentare nu conține nicio justificare a necesității eliminării gratuității și înlocuirea ei cu o reducere de 50% și o limitare la vârsta de 26 de ani, ba chiar susține contrariul: că în contextul generat de starea de urgență și starea de alertă «sunt necesare măsuri suplimentare de protecție pentru studenți»”, se mai arată în comunicat.

„Promisiunile din campania electorală legate de eliminarea sporurilor, a pensiilor speciale nejustificate și a altor cheltuieli bugetare legate de risipa banului public au fost uitate. Singura și marea problemă a guvernanților a rămas gratuitatea de care se bucură studenții la transportul feroviar, aceștia considerând că prin eliminarea ei urgentă, mai exact a sumei de 100 de milioane de lei - echivalentul a 0,01% din PIB, este «salvată» economia, în loc să fie văzută ca o investiție în educație, atât de necesară în contextul actual generat de starea de urgență și cea de alertă”, a transmis președintele Ligii Studenților, Maria-Alexandra Druțu.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel