Liderul stângii RADICALE din Franța: Vreau să fiu prim-ministru, indiferent cine câștigă președinția

Melenchon
Melenchon

Liderul partidului Franţa Nesupusă (La France Insoumise, stânga radicală), Jean-Luc Mélenchon, clasat pe locul al treilea în turul întâi al alegerilor prezidenţiale, a anunţat marţi că vizează postul de prim-ministru, indiferent de cine va fi ales duminică preşedinte al ţării, transmite AFP.

'Le cer francezilor să mă aleagă prim-ministru' votând pentru o 'majoritate de Nesupuşi' şi de 'membri ai Uniunii Populare' la alegerile legislative din iunie, a afirmat Mélenchon în primele sale declaraţii după seara zilei de 10 aprilie.

El a strâns 22% din sufragii în primul tur, plasându-se în urma preşedintelui în funcţie Emmanuel Macron şi a candidatei de extremă-dreaptă Marine Le Pen, care se vor confrunta în turul decisiv.

'Voi fi prim-ministru, nu prin favoarea dlui Macron sau a dnei Le Pen, ci datorită francezilor care m-au ales', a spus Mélenchon la postul BFMTV.

Apreciind că alegerile legislative din 12 şi 19 iunie vor constitui un 'al treilea tur', Mélenchon întinde o mână stângii, negocierile cu ecologiştii din EELV şi cu Partidul Comunist Francez fiind deja începute: 'Îi chem pe toţi cei care vor să se alăture Uniunii Populare să vină alături de noi pentru această frumoasă bătălie', a spus el.

O coabitare, 'dacă ea nu îi convine preşedintelui, el poate să plece, eu nu voi pleca', a afirmat liderul Franţei Nesupuse, spunând că vrea să fie 'premier pentru a-şi aplica programul'.

Mélenchon a mai afirmat că nu are nicio preferinţă între a fi prim-ministru sub o preşedinţie Macron sau o preşedinţie Le Pen, dar a subliniat că 'cei doi nu sunt de aceeaşi natură'. Imediat după primul tur, el îşi chemase alegătorii 'să nu dea niciun vot dnei Le Pen', fără însă a îndemna la un vot pentru Macron.

Potrivit lui Mélenchon, 'chestiunea de a şti cine este preşedinte' într-o coabitare nu este importantă, dat fiind că 'prim-ministrul este acela care semnează decretele', informează Agerpres.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel