Liderul Al-Qaida pe subcontinentul indian a fost ucis într-un raid, anunţă serviciile de securitate afgane

Liderul Al-Qaida pe subcontinentul indian, Asim Umar, a fost ucis într-un atac al forţelor afgane şi americane în sudul Afganistanului la sfârşitul lunii septembrie, a anunţat marţi Direcţia Naţională de Securitate (NDS) din Afganistan, informează AFP.

"NDS poate confirma decesul lui Asim Umar, şeful Al-Qaida în Subcontinentul Indian (AQIS) într-un raid comun americano-afgan împotriva unei baze a talibanilor", potrivit unei postări pe Twitter a NDS.

Ministerul Apărării din Afganistan a anunţat la 23 septembrie desfăşurarea unui raid la Musa Qala (sud) împotriva unei "ascunzători folosite de talibani şi de terorişti străini care fac parte din Al-Qaida". Raidul a vizat "un grup terorist străin implicat în pregătirea de atacuri teroriste" şi a permis distrugerea unui depozit de echipament destinat acestor atacuri.

Autorităţile locale au afirmat că operaţiunea, care a inclus şi lovituri aeriene, a provocat şi pierderi în rândul civililor, ucigând femei şi copii care se duceau la o nuntă.

Potrivit NDS, raidul a ucis un cetăţean pakistanez şi "alţi şase membri ai AQIS", printre care unul denumit Raihan şi care era curierul şefului Al-Qaida, Ayman Al-Zawahiri.

Provincia Helmand, unde se află Musa Qala, este în mare parte sub controlul talibanilor. Lichidarea lui Asim Umar în această provincie arată apropierea persistentă dintre Al-Qaida şi talibani.

Aceştia din urmă duc de un an negocieri cu Statele Unite cu privire la retragerea trupelor americane. În schimb, ei s-ar angaja în special să nu autorizeze prezenţa de grupări teroriste pe teritoriul lor.

Proiectul de acord, suspendat de Donald Trump la sfârşitul lui septembrie după un atentat în care a fost ucis un soldat american, a fost vehement criticat de foşti diplomaţi americani, care pun la îndoială dorinţa talibanilor de a-şi onora angajamentele.

Talibanii au fost alungaţi de la putere în 2001, în urma atentatelor din 11 septembrie, de către forţele americane şi afgane după ce au refuzat să-l predea pe Osama bin Laden şi pe membrii organizaţiei sale, cu baza în Afganistan.

AQIS este ramura Al-Qaida care acoperă "leagănul istoric" din Afganistan şi Pakistan al acestei mişcări, precum şi India, Bangladesh şi Myanmar.

Asim Umar s-a aflat la conducerea AQIS din 2014, când succesorul lui Osama bin Landen, egipteanul Ayman al-Zawahiri, i-a dezvăluit existenţa. Asim Umar şi-ar fi avut baza în Pakistan şi s-ar fi născut în India, potrivit Departamentului Trezoreriei SUA

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel