Urmărește emisiunea live


Liceul Romano-Catolic Târgu Mureș, SCANDAL. MAE intervine

MAE
MAE

Autoritățile române au în atenție situația Liceului Romano-Catolic de la Târgu Mureș, anunță Ministerul Afacerilor Externe, precizând că orice instituție de învățământ din România trebuie să respecte fără excepție legea română.

Precizările MAE au loc în contextul convocării ambasadorului român la Budapesta de către Ministerul Afacerilor Externe și Comerțului Exterior al Ungariei pe tema suspendării activității Liceului Romano-Catolic de la Târgu Mureș.

"Autoritățile centrale au în atenție situația acestei unități de învățământ pentru identificarea celor mai potrivite soluții care să răspundă interesului solicitanților și să fie conforme cadrului juridic în vigoare, în acest scop fiind instituit un dialog constant între autorități și persoanele interesate. Autoritățile române sunt interesate de identificarea unor soluții care să asigure un real dialog intercultural, menit a promova toleranța și buna conviețuire interetnică la nivelul societății române și care să asigure o bună integrare a cetățenilor români, indiferent de etnie, în societatea română", afirmă MAE, potrivit unui comunicat.

Potrivit MAE, orice instituție de învățământ din România trebuie să respecte fără excepție legea română, aceasta nefiind aplicată discriminatoriu pe criterii etnice, religioase sau de altă natură.

"Condițiile înființării și funcționării acestui liceu reprezintă o chestiune ce ține de resortul instanțelor române, cu ale căror decizii nu se poate interfera, conform principiului independenței justiției", se menționează în comunicat.

Totodată, MAE spune că autoritățile române regretă transformarea acestui subiect într-unul "de campanie electorală" în Ungaria.

"Autoritățile române regretă transformarea acestui subiect, care nu afectează în niciun fel asigurarea dreptului la educație pentru minoritatea maghiară din România sau pentru persoanele de confesiune romano-catolică din România, în subiect de campanie electorală în Ungaria și sacrificarea, în numele unor interese politice, a dreptului elevilor la un învățământ de calitate, omologat conform normelor relevante aplicabile", se spune în comunicat.

Conform MAE, orice încercare de prezentare a situației de la Liceul Romano-Catolic din Târgu Mureș drept o nerespectare a drepturilor persoanelor aparținând minorităților naționale este contrară realității.

"Orice încercare de prezentare a situației de la Liceul Romano-Catolic din Târgu Mureș drept o nerespectare a drepturilor persoanelor aparținând minorităților naționale este contrară realității, existând numeroase exemple de unități de învățământ la toate nivelurile de educație care confirmă asigurarea de către statul român la cele mai înalte standarde a dreptului la educație în limba maternă pentru minoritatea maghiară din România. Acest fapt este confirmat inclusiv de nivelul ridicat de vorbire a limbii maghiare de către persoanele aparținând minorității maghiare", se precizează în comunicat.

Totodată, potrivit MAE, conexarea situației Liceului Romano-Catolic de la Târgu Mureș de alte subiecte, precum sprijinul acordat aderării României la OCDE, este "complet inadecvată, inamicală și contraproductivă".

"România îndeplinește criteriile pentru aderarea la această organizație, fapt recunoscut de parteneri, inclusiv de Ungaria, care a exprimat recent intenția de a susține candidatura României. În același timp, România respinge orice fel de abordare condițională în relația bilaterală. Autoritățile române apreciază că această reacție a părții ungare contravine mesajelor de deschidere și cooperare care au marcat recentele contacte bilaterale și își exprimă speranța în dezvoltarea relațiilor dintre cele două state în spiritul unei relații de parteneriat strategic real și pe baza respectului reciproc", se mai arată în comunicat.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel