Liberalizare piaţă gaze. Virgil Popescu, detalii. Ce se întâmplă cu Legea offshore

Foto: Facebook Virgil Popescu
Foto: Facebook Virgil Popescu

Virgil Popescu, ministrul Economiei, a anunţat programul Gas Program Release.

"Așa cum știți, incepand cu 1 iulie avem din nou piață liberă de gaze naturale. Începând cu data de 1 iunie, ANRE a pus la punct un program de vânzare pe piața centralizată a gazelor de către cei doi mari producători. Acest program se numește generic Gas Program Release. Prin acest program o cantitate pe care noi am stabilit-o astăzi în lege, de 40% din producția totală a celor doi producători din care se scade consumul tehnologic și consumul propriu, va fi ofertată la un preț aliniat la prețul european, la prețul de referință al Bursei de la Viena, de acolo pleacă licitația. 

Practic au fost deja tranzacționări făcute la un preț de 30 de lei, 40 de lei, 50 de lei. 50 de lei în plină iarnă. Un preț care este cu cel puțin 30% mai mic decât prețul reglementat din acest moment. Prin această modificare la Legea Energiei Electrice și a Gazelor Naturale, practic noi astăzi am ridicat și ultimele bariere în calea liberalizării. Prima barieră ridicată din fața liberalizării este, practic, o barieră administrativă. 

Un furnizor de gaze naturale nu putea să vândă gaze decât acolo unde avea, pe o rază de 50 de kilometri, un punct fizic, adică un shop, să-i zicem, un magazin de vânzarea a gazelor naturale. În condițiile în care am văzut în plină pandemie că este vorba de foarte multă digitalizare, de comunicații, de online, practic să împiedicăm un furnizor de gaze naturale din sudul țării să vândă în nordul țării doar dacă acolo are un punct de lucru era o barieră administrativă de nepermis. Astăzi am modificat acest lucru, permițând furnizorilor să vândă oriunde în țară dacă au un punct virtual de informare a clienților. 
Obligatoriu, în acest punct virtual, trebuie să poată primi reclamații, sesizări și, de asemenea, trebuie să facă informare cu privire la prețul mediu de achiziție al gazelor naturale pentru fiecare categorie de client în parte, atât pentru clientul casnic, cât și pentru clientul industrial. Practic, transparentizăm complet atât procesul de achiziție, cât și procesul de vânzare al gazelor naturale", a explicat Virgil Popescu la finalul şedinţei de Guvern de joi.

Programul de vânzare obligatorie a 50% din producție, înlocuit

"A doua barieră pe care am ridicat-o: Am înlocuit acel program de vânzare obligatorie a 50% din producție pe o bursă centralizată cu acest Gas Program Release. Este tot o vânzare, dar este o vânzare competitivă la un preț de referință european. Legăm piața românească de piața europeană și îi obligăm pe producători să aibă o vânzare de 40% din producție pe piața centralizată prin acest acest Gas Program Release. De asemenea, furnizorii trebuie să cumpere pentru clienții casnici cu minimizarea costurilor, transparent, din această piață liberă, din acest Gas Program Release, cantitatea de gaze pe care trebuie să o oferteze clienților casnici. 

Ultima barieră în calea liberalizării gazelor naturale este că, începând cu anul gazier 2021, piața reglementată de înmagazinare a gazelor nu va mai exista. Va fi, practic, o piață liberă. Am luat astăzi aceste măsuri pentru a definitiva liberalizarea pieței gazelor naturale. Sunt convins că această liberalizare va duce la scăderea prețurilor cu un procent între 10 și 15% și mă aștept ca în perioada imediat următoare, în cursul lunii iulie, sau cel mai târziu la începutul lunii august, acest lucru să se vadă și în facturile cetățenilor", transmite Virgil Popescu.

Modificare privind Legea Offshore

"O ultimă modificare a fost făcută pentru a pune în acord Legea Offshore, practic legea de extracție a gazelor din Marea Neagră, acolo unde exista obligativitatea vânzării a 50% din producție pe piețele centralizate, cu Legea Energiei Electrice și a Gazelor Naturale, având aceeași obligativitate: cei care extrag gazele din Marea Neagră să comercializeze tot un procent de 40% din gaze pe piața centralizată, dar prin acest Gas Program Release. În acest fel, Legea Energiei Electrice și a Gazelor Naturale, cât și Legea Offshore sunt puse în acord și așteptăm cu încrederea scăderea prețului la gazele naturale, începând cu 1 iulie", a anunţat Virgil Popescu.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel