Libanul va trece la ora de vară, după un weekend marcat de confuzii. Inițial, autoritățile voiau să amâne momentul cu o lună

FOTO: Pixabay
FOTO: Pixabay

Libanul va trece în cele din urmă la ora de vară joi, a anunţat luni guvernul din Beirut, revenind asupra deciziei sale de a amâna schimbarea orei cu o lună, un anunţ care a plasat populaţia într-o stare de confuzie şi i-a făcut pe o parte a rezidenţilor să refuze să se conformeze, informează AFP.

 

"Guvernul a decis să îşi menţină deciziile precedente legate de trecerea la ora de vară", care "vor intra în vigoare în noaptea de miercuri spre joi", a anunţat luni prim-ministrul Najib Mikati, la sfârşitul unei şedinţe de guvern.

Decizia privind amânarea, anunţată cu două zile înainte de trecerea la ora de vară, prevăzută în noaptea de sâmbătă spre duminică din weekendul trecut, a stârnit furia liderilor politici şi religioşi creştini şi a accentuat fractura comunitară din această ţară multiconfesională.

"Decizia avea scopul de a uşura (ziua) de post din luna ramadanului", care se întinde de la răsăritul până la apusul Soarelui, a explicat prim-minstrul Mikati, deplângând totodată anumite "reacţii comunitare odioase".

La îndemnul patriarhului maronit, liderul religios al celei mai influente comunităţi creştine din Liban, o parte din populaţia ţării a refuzat să respecte amânarea anunţată săptămâna trecută.

Astfel, întreaga ţară, afectată de o profundă criză politică şi economică, s-a trezit duminică având două fusuri orare, care au provocat perturbări în cursele aeriene internaţionale şi în cadrul instituţiilor asociate cu străinătatea, în contextul în care multe ţări au trecut la ora de vară duminică.

Principalele două partide creştine, Forţele Libaneze şi Curentul Naţional Liber, au criticat la rândul lor decizia prim-ministrului ţării.

Najib Mikati, un musulman sunnit aflat la conducerea unui cabinet demisionar, conduce de facto Libanul după ce mandatul preşedintelui libanez, un creştin maronit, s-a încheiat în urmă cu aproape cinci luni.

"Să fim clari. Problema nu este ora de iarnă sau cea de vară (...) problema este funcţia vacantă de preşedinte al Republicii Libaneze", a declarat premierul Mikati, îndemnându-i totodată pe parlamentari să îşi asume responsabilităţile şi să aleagă un nou preşedinte.

Profund divizat, Parlamentul din Beirut s-a întrunit deja de 11 ori, dar nu a ajuns la o înţelegere în ceea ce priveşte alegerea unui preşedinte, scrie Agerpres.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play
DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel