Urmărește emisiunea live


Leonid Gozman, opozant rus, reţinut de autorităţi. L-a comparat pe Stalin cu Hitler

Facebook Leonid Guzman
Facebook Leonid Guzman

Leonid Guzman, politician şi opozant al lui Vladimir Putin, a fost reţinut. Anterior, el l-a comparat pe Stalin cu Hitler. 

Opozantul şi politicianul liberal rus Leonid Gozman, care s-a pronunţat împotriva invaziei ruse în Ucraina, a fost reţinut luni după ce, într-un mesaj postat pe Facebook, l-a comparat pe dictatorul sovietic Iosif Stalin cu dictatorul german Adolf Hitler, transmite EFE.

Hitler este răul absolut, însă Stalin e chiar mai rău. SS erau criminali, însă NKVD erau chiar mai îngrozitori, iar cekiştii (membri CEKA, poliţia secretă sovietică - n.r.) se omorau între ei. Hitler a declarat război umanităţii. Comuniştii au declarat război propriului lor popor, a scris Gozman pe Facebook într-un mesaj publicat în luna aprilie.

Gozman - care a mai fost reţinut în iulie pentru că nu a informat autorităţile că deţine dublă cetăţenie, rusă şi israeliană, şi care a fost pus ulterior în libertate - urma să-şi petreacă noaptea de luni spre marţi într-un comisariat de poliţie din centrul Moscovei, potrivit avocatei sale, Iulia Treghebova, din partea organizaţiei OVD-Info, scrie Agerpres.

Reţinut în baza Codului Civil



Potrivit agenţiei TASS, care citează poliţia, politicianul liberal a fost reţinut în virtutea articolului 13.48 din codul civil privind identificarea acţiunilor comise de Uniunea Sovietică şi Germania nazistă.

Preşedintele rus Vladimir Putin a promulgat anul trecut o lege, aprobată de Duma de Stat (camera inferioară a parlamentului rus - n.r.), care interzice o astfel de comparaţie.

În virtutea articolului menţionat, Gozman, care a fost reţinut în momentul în care ieşea din spital, ar putea fi condamnat la 15 zile de arest preventiv sau la plata unei amenzi.

Gozman, în vârstă de 72 de ani, preşedinte al mişcării liberale Uniunea Forţelor de Dreapta, a semnat în 2014 un manifest împotriva anexării provinciei ucrainene Crimeea de către Rusia. După declanşarea invaziei ruse în Ucraina, Gozman a părăsit Rusia, dar s-a întors în mai, când a fost declarat agent străin. 

Serviciile ruse ar fi spionat instruirea soldaţilor ucraineni în Germania (surse)

Serviciul german de contraspionaj militar MAD dispune de "indicii" în legătură cu aceste operaţiuni de spionaj, conform săptămânalului.

Două centre ar fi fost în mod special spionate, şi anume baza de la Idar-Oberstein, în Renania-Palatinat, şi cea de la Grafenwöhr, în Bavaria, gestionată de armata americană.

Contraspionajul german susţine că a fi fost vorba în principal de prezenţa unor vehicule în apropiere de intrarea în taberele militare.

La Idar-Oberstein, armata germană a instruit soldaţi ucraineni în utilizarea obuzierului 'Panzerhaubitze 2000', în timp ce la Grafenwöhr forţele americane au antrenat ucraineni în folosirea sistemelor de artilerie occidentale.

Conform MAD, terenurile de antrenament au fost de asemenea survolate în mai multe rânduri de mici drone.

Serviciile germane suspectează de asemenea Rusia că a încercat să spioneze telefoanele mobile ale ucrainenilor în cursul instruirii din Germania.

MAD se teme, printre altele, că serviciile ruse ar încerca să elimine opozanţi care ar fi fugit din Rusia pentru a se refugia în Germania sau eventuali dezertori şi transfugi din forţele de securitate.

Germania a fost scena mai multor cazuri de spionaj în ultimii ani, imputate serviciilor ruse. Acestea din urmă sunt de asemenea suspectate că au comandat asasinarea unui opozant cecen de naţionalitate georgiană, notează Agerpres.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel