Leon Panetta: Litigiile teritoriale din Asia pot declanșa un război

marea chinei de est
marea chinei de est

Secretarul american al Apărării, Leon Panetta este îngrijorat din cauza actualelor conflicte teritoriale din Asia, în special cel dintre China şi mai multe ţări din regiune, întrucât ar putea declanşa un război, în cazul în care guvernele țărilor împlicate în conflict continuă "provocările".

Întrebat, la sosirea sa în Tokio, despre diferendul dintre Beijing şi Tokyo cu privire la un mic arhipelag din Marea Chinei de Est, secretarul american al Apărării, Leon Panetta, a declarat duminică seara: "Sunt preocupat atunci când văd ţări angajate în diverse provocări care ar putea declanşa violenţe şi, în final, ar putea duce la un conflict", relatează AFP.

Oficialul american, aflat într-un turneu în Asia, în cursul căruia va ajunge şi în China, în contextul în care tensiunile dintre Beijing şi Tokyo au fost rareori atât de puternice, a avertizat: "Şi acest conflict s-ar putea extinde".

Acest sfârșit de săptămână a fost marcat de numeroase şi violente manifestaţii antijaponeze în mai multe oraşe din China. Obiectul litigiului este reprezentat de un arhipelag din Marea Chinei de Est, numit Senkaku de japonezi şi Diaoyu de chinezi. Acest arhipelag, care ar ascunde zăcăminte de hidrocarburi, este revendicat şi de Taiwan.

În urmă cu o săptămână. Guvernul japonez a anunțat că va cumpăra de la proprietarii lor privați aceste insule din Marea Chinei Orientale, nelocuite, situate la 2.000 km sud-vest de Tokyo și la 200 km nord-est de coastele Taiwanului, care sunt ferm revendicate de China.

Decizia japonezilor a provocat o reacţie puternică din partea Beijingului, care a trimis mai multe nave să patruleze timp de câteva ore în jurul arhipelagului pentru a marca apartenenţa acestuia la China.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel