Lelia Munteanu: Statul Islamic nu e Islamul

"Statul Islamic nu e Islamul", spune Lelia Munteanu într-un editorial din gandul.info, pe care DC News îl preia.  "E o strânsură de sceleraţi de multe naţii, care profită de războiul civil din Siria, de slăbiciunea armatei irakiene, de greşelile repetate ale occidentalilor, de instabilitatea din întreaga regiune, pentru a-şi impune propria sharia (drumul propriu), propriile legi. Împotriva Statului Islamic nu se poate lupta punând mâinile în cap şi invocând Apocalipsa".

"Patru trilioane de dolari (patru, urmat de douăsprece zerouri) a înghiţit războiul împotriva terorismului, din ziua când Bush Jr. l-a declarat, până alaltăieri.

După treisprezece ani şi patru trilioane, iese secretarul de Stat al Apărării, Chuck Hagel, şi bagă planeta în sperieţi: "Statul Islamic este cel mai sofisticat şi bine finanţat grup terorist pe care l-am văzut vreodată. Nu sunt doar o grupare teroristă. Au o ideologie solidă, o tactică militară şi o strategie sofisticată. Trebuie să fim pregătiţi pentru ce e mai rău". Lui Hagel i-a ţinut isonul şeful Statului Major Interarme, general Martin Dempsey: "Această organizaţie are o viziune strategică apocaliptică..." Declaraţia lui Hagel pare o secvenţă ruptă dintr-un film cu buget uriaş. "Cel mai sofisticat şi bine finanţat grup terorist"? A ucide cu bestialitate nu e nici o sofisticărie, iar în ce priveşte finanţarea, dacă Chuck Hagel nu e e vreo plăsmuire 3 D, ci chiar ministrul Apărării, ar fi trebuit să spună de unde vin banii. Iată numai două sugestii: Qatar şi Arabia Saudită. Statul Isalmic "are o viziune strategică apocaliptică", ne îngrozeşte şeful Stat Major. Cine sunt, câţi sunt, de unde vin, ce armament au, cum luptă – la toate aceste întrebări terifiatul general ne-a lăsat fără răspuns.

Nu mi-aş fi putut închipui că greii Apărării americane vor cădea în plasa propagandei Statului Isalmic, ingenioasă în felul ei, oscilând între teroare şi victimizare, combinând, pe toate reţelele de socializare, imagini de luptă montate aproape hollywoodian, asezonate cu sloganuri religioase inepte). O hoardă de mercenari brutali reuşeşte să tulbure cea mai mare putere a lumii. Mai grav, îşi vede visul împlinit: de a dialoga direct cu Statele Unite. (Filmul uciderii lui James Foley avea titlul "Un mesaj pentru America").

Citește și: O britanică ameninţă: "Vreau să fiu prima femeie călău care va executa un britanic sau un american"

Cine e noul monstru – ISI (din 2006), ISIS (din aprilie 2013), astăzi IS? O grupare jihadistă desprinsă din ramura irakiană a Al-Qaeda (culmea - dezavuată, pentru brutalitatea ei, de chiar succesorul lui Bin Laden, Aiman Al-Zawahiri), a cărei ţintă a fost iniţial guvernul şiit de la Bagdad (a băgat anul 2013 în statistici, ca anul cel mai sângeros al Irakului, din 2008), care s-a antrenat în războiul civil din Siria, luptând împotriva lui Bashar al-Assad, a cucerit Ar-Raqqah (alegere simbolică, cu trimitere la Harun al-Rashid), ucigând tot ce au considerat a fi suporter al regimului de la Damasc - musulmani şi creştini. Şi-a instalat cartierul general în catedrala armeană. Până să-l decapiteze pe James Folley, a decapitat şi spânzurat mii de oameni, postând imaginile ororii pe facebook, pe youtube, anunţându-şi isprăvile pe twitter, împroşcând cu sânge tot netul. Cum de se îngrozesc reponsabilii americani abia acum?

Nou faţă de celelalte grupări jihadiste este că Statul Islamic cucereşte teritorii. Nouă e şi găselniţa cu califatul, rod al minţii zdruncinate a liderului (instalat în 2010) Ibrahim Awad Ibrahim al-Badri (43 de ani) sau Abu Bakr al-Baghdadi, pe scurt al-Baghdadi ori Califul Ibrahim, cum îşi spune mai nou.

Personajul, care a adunat o "armată", bine antrenată în toate teatrele de război, din Afganistan în Libia, îşi doreşte cu ardoare ca Statul Islamic să conducă jihadul global. E motivul pentru care, în Siria, s-a bătut nu doar cu trupele guvernamentale, ci şi cu presupuşii aliaţi antiguvernamentali din An-Nusra şi chiar cu Armata Liberă Siriană. (În Siria şi nu doar acolo, se desfăşoară un straniu şi sângeros cadril al homarilor, greu de înţeles pentru cei nefamiliarizaţi cu zona).

N-am să spun că teroriştii Statului Islamic au fost antrenaţi la Safawi, în deşertul iordanian; cred în explicaţia că acolo au fost antrenaţi (de Turcia, SUA şi Iordania) doar rebelii politicioşi ai Armatei Libere Siriene. Să zicem că know-how-ul de care se miră astăzi Secretarul de Stat Hagel e contaminant şi se ia în zonă, de la o grupare la alta.

De unde au armament? De la toţi, inclusiv de la armata irakiană pe care - cât n-au reuşit s-o măcelărească, în ofensivele din nord - au pus-o pe fugă.

Statul Islamic nu e Islamul. E o strânsură de sceleraţi de multe naţii (unul dintre strategii Statului Islamic e cecenul Tarkhan Batrashvili, de pildă), care profită de războiul civil din Siria, de slăbiciunea armatei irakiene, de greşelile repetate ale occidentalilor, de instabilitatea din întreaga regiune, pentru a-şi impune propria sharia (drumul propriu), propriile legi. Împotriva Statului Islamic nu se poate lupta punând mâinile în cap şi invocând Apocalipsa" scrie Lelia Munteanu în gandul.info.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel