Un parlamentar rus propune ca SUA să fie oficial declarat ”stat terorist”

Foto Ilustrativ Pixabay
Foto Ilustrativ Pixabay

Un parlamentar rus a propus etichetarea Statelor Unite drept ”stat terorist”, argumentând că oficialii americani oferă Ucrainei informațiile necesare pentru a viza orașele rusești.

Într-un interviu acordat publicației de știri de stat ruse RIA Novosti, deputatul Dumei de Stat Oleg Morozov a vizat SUA în urma exploziilor de duminică din orașul rus Belgorod, lângă granița cu Ucraina, care au ucis cel puțin trei persoane și au deteriorat multe case. 

Liderul regional, guvernatorul Vyacheslav Gladkov, a declarat că cel puțin 11 blocuri de apartamente și 39 de case private au fost avariate. Moscova a spus că a fost un atac cu rachete ucrainene, deși Ucraina nu și-a revendicat responsabilitatea pentru incident.

Morozov, membru al partidului principal Rusia Unită, a acuzat SUA că furnizează informații Ucrainei.

”Acum a devenit evident că aceste informații  sunt folosite pentru a bombarda orașelor rusești”, a declarat el pentru RIA Novosti.

”De fapt, aceasta este participarea la războiul de partea Ucrainei și o agresiune împotriva Rusiei”, a continuat Morozov.

”Acest lucru ar trebui să fie declarat în mod deschis pe toate platformele internaționale, să ceară convocarea unei reuniuni speciale a Consiliului de Securitate al ONU și să declare Statele Unite ca stat terorist”, a cerut el.

Moscova a acuzat în repetate rânduri Kievul că a desfășurat atacuri direcționate asupra Belgorodului și a altor regiuni din apropierea graniței cu Ucraina, de când președintele rus Vladimir Putin a invadat țara vecină pe 24 februarie.

Belgorod se află la aproximativ 40 de kilometri  nord de granița cu Ucraina.

În urma exploziilor de duminică din oraș, purtătorul de cuvânt al ministerului rus al apărării, Igor Konașenkov, a declarat că ”atacul cu rachete a fost planificat în mod intenționat și a fost lansat asupra populației civile din orașele rusești”.

Ministerul rus al Apărării a susținut că forțele ucrainene au atacat orașul cu trei rachete Tochka-U cu capete de ciocnire. A spus că apărarea rusă aeriană a distrus toate cele trei rachete în aer, dar fragmente din una dintre ele au căzut pe clădiri rezidențiale.

Pentagon neagă acuzațiile

Purtătorul de cuvânt al Pentagonului, John Kirby, a declarat pe 5 mai că SUA nu participă la deciziile de țintire ale armatei ucrainene.

Remarcile sale au venit după ce oficialii americani au spus că au împărtășit informații cu Ucraina despre locația navei de război emblematice rusești, Moskva, înainte ca aceasta să se scufunde în Marea Neagră în aprilie, a informat The New York Times citat de către Newsweek.

”Nu am furnizat Ucrainei informații specifice privind țintirea Moscovei”, a spus Kirby într-un comunicat. ”Nu am fost implicați în decizia ucrainenilor de a lovi nava sau în operațiunea pe care au desfășurat-o. Nu aveam cunoștințe prealabile despre intenția Ucrainei de a viza nava. Ucrainenii au propriile capacități de informații pentru a urmări și viza navele rusești, așa cum au făcut-o în acest caz.”

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, la acea vreme, a acuzat SUA, Marea Britanie și alți membri NATO că furnizează ”în mod constant” informații secrete Ucrainei.

Citește și:

Morți și explozii în orașul rus Belgorod, aflat în apropierea graniței cu Ucraina

Cel puţin trei persoane au fost ucise şi zeci de clădiri rezidenţiale au fost avariate în oraşul rus Belgorod, din apropiere de graniţa cu Ucraina, a anunţat guvernatorul regional Viaceslav Gladkov, după relatări potrivit cărora în oraş au avut loc mai multe explozii, transmite Agerpres, care citează agenția Reuters.

Cel puţin 11 blocuri şi 39 de case au fost avariate, iar cinci dintre ele au fost distruse, a explicat Gladkov, într-un mesaj postat pe aplicaţia Telegram.

Anterior, Gladkov a declarat că "incidentul" este investigat. "Probabil că sistemul de apărare aeriană a funcţionat", a adăugat el.

Cel puţin patru persoane au fost rănite şi două spitalizate, între care un băiat de 10 ani, potrivit lui Gladkov.

Reuters notează că nu a putut verifica independent relatările şi că, de partea ucraineană, nu există deocamdată o reacţie.

Belgorod, oraş cu aproape 400.000 de locuitori, situat la circa 40 km nord de graniţa cu Ucraina, este centrul administrativ al regiunii cu acelaşi nume. Citește întreaga știre AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel