Legi promulgate de preşedintele Iohannis. Bani pentru parlamentari

Marţi, preşedintele Klaus Iohannis a semnat decretul pentru promulgarea legii care stabileşte suma alocată anual partidelor politice dar şi legea care oferă diurnă parlamentarilor.

Parlamentarii care nu domiciliază în Bucureşti sau în judeţul Ilfov vor primi o diurnă de deplasare al cărei cuantum este stabilit de conducerea celor două Camere ale Legislativului, potrivit unei legi promulgate marţi de preşedintele Klaus Iohannis.

Legea pentru modificarea articolului 41 din Legea nr. 96/2006 privind Statutul deputaţilor şi al senatorilor stipulează că 'deputaţii şi senatorii prezenţi la lucrările Parlamentului care nu au domiciliul în municipiul Bucureşti sau în judeţul Ilfov primesc o diurnă de deplasare al cărei cuantum este stabilit prin hotărârea Birourilor permanente reunite ale celor două Camere'.

Actul normativ mai prevede că 'de diurna prevăzută (...) şi dreptul de decontare a cazării în teritoriu, în unităţi de primire turistice cu clasificare de cel mult 4 stele, sau de compensare a cheltuielilor de cazare într-un cuantum stabilit prin hotărârea Birourilor permanente reunite ale celor două Camere beneficiază deputaţii sau senatorii care: efectuează deplasări în ţară din însărcinarea preşedintelui Camerei Deputaţilor sau al Senatului, a Birourilor permanente ale celor două Camere, a birourilor comisiilor permanente sau a liderilor grupurilor parlamentare; nu domiciliază în circumscripţiile electorale în care au fost aleşi, pe timpul deplasării în aceste circumscripţii, în vederea îndeplinirii activităţilor legate de desfăşurarea mandatului; deputaţii care reprezintă organizaţiile cetăţenilor aparţinând minorităţilor naţionale, care se deplasează în alte localităţi din ţară, în afara celei de domiciliu, pentru activităţile legate de exercitarea mandatului'.

Bani pentru partide

Tot marţi, preşedintele Klaus Iohannis a semnat decretul pentru promulgarea legii care stabileşte că suma alocată anual partidelor politice de la bugetul de stat va fi de cel puţin 0,01% şi de cel mult 0,04% din Produsul Intern Brut.

Legea pentru modificarea art. 18 alin. (2) din Legea nr. 334/2006 privind finanţarea activităţii partidelor politice şi a campaniilor electorale mai prevede că 'pentru partidele politice care promovează femei pe listele electorale pe locuri eligibile, suma alocată de la bugetul de stat va fi majorată dublu proporţional cu numărul mandatelor obţinute în alegeri de candidaţii femei'. 

[citeste si]

Te-ar putea interesaIti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2020 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate.


dcn.n-nxt.23