Legi Justiție. Comisia reia discuţiile despre modificările aduse Codurilor penale

Comisia parlamentară specială pentru legile Justiţiei reia, marţi, dezbaterile asupra modificărilor aduse Codurilor penale în vederea transpunerii Directivei (UE) 2016/343 a Parlamentului European referitoare la prezumţia de nevinovăţie şi a dreptului de a fi prezent la proces în cadrul procedurilor penale. 

Luni, preşedintele comisiei, Florin Iordache, declara că a propus amânarea discuţiilor pentru a fi prezent şi ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, dar şi alţi factori interesaţi.

'Am invitat să participe toţi cei implicaţi, de la Parchetul General, direcţii specializate. Este o discuţie serioasă, sunt amendamente depuse de toate grupurile şi în urma analizei să vedem care va fi decizia. Avem nevoie de o competenţă care este foarte bine să vină de la Minister, Parchet, asociaţii. Nu vom începe discuţiile pe directivă până nu avem în sală prezenţa domnului ministru, pentru că avem nevoie de un punct de vedere', a explicat Iordache.

Reprezentanţii USR şi PNL au criticat mai multe amendamente propuse de PSD şi ALDE la Codurile penale. Deputatul USR Stelian Ion a susţinut că acestea sunt de 'o gravitate inimaginabilă' şi că dacă ar fi adoptate, foarte multe dosare vor fi închise. Amendamentele au fost criticate şi de Parchetul General, secţia de procurori a CSM, de procurorul şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi.

[citeste si]

Unul dintre aceste amendamente interzice orice comunicare publică referitoare la dosarele aflate în curs de urmărire penală şi de judecată. 'În cursul urmăririi penale şi al judecării cauzei în procedură de cameră preliminară sunt interzise comunicările publice, declaraţiile publice precum şi furnizarea de alte informaţii, direct sau indirect, provenind de la autorităţi publice sau orice alte persoane fizice sau juridice referitoare la faptele şi persoanele ce fac obiectul acestor proceduri. Încălcarea acestei obligaţii reprezintă infracţiune şi se pedepseşte, potrivit legii penale', se arată într-un amendament depus de PSD şi ALDE la Codul de procedură penală, potrivit Agerpres.  

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel