Legea salarizării: Protestele cadrelor medicale continuă

Angajaţii Spitalului Judeţean de Urgenţă din Craiova, nemulţumiţi de legea salarizării, continuă protestul.

Sute de angajaţi ai Spitalului Judeţean de Urgenţă (SJU) din Craiova - medici, asistenţi, infirmieri, brancardieri etc - s-au adunat marţi dimineaţa în curtea unităţii medicale, pentru a doua zi consecutiv, protestând faţă de scăderea veniturilor după aplicarea noii legi a salarizării.

Angajaţii SJU Craiova au venit marţi la protest cu fluturaşii de salarii pentru a demonstra că le-au scăzut veniturile, precum şi cu zeci de pancarte cu mesaje printre care 'Grevă', 'Vrem salariul legal', 'Sănătatea voastră, în mâinile noastre', 'Dispreţul vostru, protestul nostru', 'Vrem lege, nu fărădelege', 'Voi în hibernare, noi peste hotare', 'Demnitate pentru sănătate'. 'Sporurile, la noi la spital, pentru condiţii periculoase de muncă se dau la minimum, prin regulament - pentru doctori sporul de gardă este de 5 şi 10% în loc de 75 şi 100%, pe salariul din ianuarie, nu pe salariul din martie, ceea ce este ilegal.

Pentru asistenţi, sporul de ture, care era de 15%, şi sporul de sâmbete şi duminici se reduc la jumătate, iar biologii, farmaciştii, infirmierele, brancardierii primesc micşorarea de sporuri fără mărire de salariu, deci lor le scad veniturile faţă de ianuarie, februarie şi chiar faţă decembrie anul trecut. Deci cei cărora nu li s-au majorat salariile vor avea venituri mai mici.

Iar sporurile la valoarea minimă sunt mai mici decât cele de acum o lună: la cei cărora le-a crescut salariul, iar sporul a scăzut, este o compensare, dar la cei la care nu a crescut salariul şi a scăzut sporul venitul a scăzut. Aşa este legea. Lucrurile trebuiau făcute în aşa fel încât să nu afecteze venitul nimănui', a declarat pentru Agerpres medicul Eleodor Cârstoiu.

[citeste si]

Conducerea SJU Craiova susţine că sporurile se acordă între un nivel minim şi unul maxim, însă nu mai mult de 30% din bugetul alocat pentru sporuri de Ministerul Sănătăţii, în subordinea căruia se află spitalul. Potrivit conducerii SJU Craiova, Ministerul Sănătăţii a repartizat pentru acest spital, care este cel mai mare din ţară, un procent de 25%, iar în momentul în care s-a calculat valoarea sporurilor pe care trebuia să le acorde la nivel minim, acestea au depăşit fondul alocat cu 1,1 milioane lei, motiv pentru care s-au operat tăieri de la orele de sâmbăta şi duminica şi din sporurile de gărzi ale medicilor, pentru a se încadra în procentul de 25% alocat de minister.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel