Legea Justiției. Macovei, mesaj pentru Toader: Să aleagă de partea cui e

Europarlamentarul Monica Macovei i-a scris ministrului Tudorel Toader.

Monica Macovei i-a transmis un mesaj lung ministrului Tudorel Toader. Aceasta îi cere să retragă imediat proiectul de modificare a Legii Justiției și să aleagă în ce tabără vrea să fie: fie ”de partea justiției independente” fie de ”partea hoților”, susține Macovei.

Totodată, aceasta i-a făcut câteva propuneri ministrului Tudorel Toader, printre care, să ceară premierului Tudose demiterea celor trei ”miniștri cu probleme penale”.

Iată mesajul integral al Monicăi Macovei:

”Solicit ministrului Toader să se hotărască: vrea să fie de partea hoților sau de partea justiției independente, a magistraților corecți și a societății?

Dacă alege să fie de partea politicienilor și mogulilor penali, Tudorel Toader să demisioneze astăzi din funcția de ministru al Justiției. Magistrații nu-l mai vor așa.

Ministrul Toader nu reformează sistemul de justiție, prin propunerile sale, ci îl pune la dispoziția hoților și a politicienilor penali.

Îi solicit ministrului Toader să înceapă cu următoarele:

1. Să retragă de urgență proiectele de modificare a legilor justiției, avizate deja negativ de CSM și contestate până acum de peste 1.500 de judecători și procurori din întreaga țară. Tudorel Toader propune, practic, prin modificările aduse, subordonarea politică a justiției, prin trecerea Inspecției Judiciare la Ministerul Justiției, revenirea la structurile speciale de anchetare a magistraților, creșterea excesivă a puterilor ministrului Justiției asupra sistemului juridic și a magistraților. Toader vrea și lipsa de răspundere în procesul de numire a procurorilor-șefi, pentru că CSM este un organ colectiv care votează secret și nu poate fi tras la răspundere, așa că nimeni nu răspunde pentru creșterea criminalității, a corupției în România. Reforma justiției și toate schimbările pe care acum Toader le vrea modificate s-au făcut prin legile din 2005, la cererea Comisiei Europene și cu acordul Comisiei Europene în momentul adoptării. Trebuie să continue ce am început prin aceste legi în 2005, nu să le schimbe în punctele esențiale.

2. Să renunțe la redactarea sesizării Curții Constituționale privind un posibil conflict între DNA și Guvern, în urma anchetei în cazul Insulei Belina. Un ministru al Justiției corect și de partea adevărului nu poate să ceară ca ilegalități din procesul de adoptare a unui act al Guvernului să fie ascunse în spatele "oportunității", „legalității" sau „circumstanțelor", care nu pot fi anchetate de procurori.

3. Să renunțe la stabilirea unui prag valoric de la care abuzul în serviciu să fie considerat infracțiune și pedepsit. Ar respecta astfel Convenția ONU împotriva corupției, pe care România a ratificat-o, în care nu există niciun prag valoric pentru abuzul în serviciu și nici nu recomandă așa ceva.

Macovei cere demisia celor 3 ”miniștri cu probleme penale”

4. Să ceară Parlamentului să aprobe cererile DNA de începere a urmăririi penale în cazul miniștrilor parlamentari, pentru că doar judecătorii pot decide dacă o persoană este sau nu vinovată.

5. Să ceară prim-ministrului Tudose să îi demită pe cei 3 miniștri cu probleme penale, până la finalizarea anchetelor. Un ministru al Justiției care respectă legea nu poate sta alături de politicieni asupra cărora planează suspiciuni de corupție sau alte fapte penale.

6. Să susțină în CSM analizarea proceselor reluate de la Înalta Curte de Casație și Justiție în urma pensionării unui judecător chiar la termenele finale ale proceselor și să găsească împreună soluții ca acest lucru să nu se mai repete.

7. Să recomande Curții Constituționale transparență în activitatea sa, prin publicarea tuturor punctelor de vedere – a deciziilor și a opiniilor separate sau concurente. Instituția care veghează la respectarea Constituției nu se poate închide între zidurile unei clădiri și să cenzureze orice punct de vedere care nu este de acord cu majoritatea”, a postat Monica Macovei pe pagina personala de Facebook.

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel