Legea care-l elimină pe șeful statului din numirea conducerii Consiliului Concurenței, ATACATĂ la CCR

CCR
CCR

USR și PNL au atacat la CCR modificările aduse Legii Concurenței, după ce Senatul a decis că numirea membrilor plenului Consiliului Concurenței să revină Parlamentului, nu președintelui României.

Senatorii USR și PNL au atacat la Curtea Constituțională modificările aduse Legii pentru modificarea și completarea Legii concurenței nr.21/1996 adoptată de Senat în ședința din 30 iunie 2020.

Potrivit modificărilor aduse acestei legi, numirea membrilor plenului Consiliului Concurenței revene plenului Parlamentului la propunerea grupurilor parlamentare din cele două camere, în timp ce în vechea lege, numirea revenea președintelui României la propunerea Colegiului consultativ al Consiliului Concurenței, cu avizul Guvernului.

Propunerea de modificare a legii concurenței a aparținut senatorilor PSD, Șerban Nicolae și Daniel Zamfir, a fost adoptată tacit în 2018 la Camera Deputaților, iar marți a primit 77 de voturi ”pentru”, 40 ”împotrivă” și 15 abțineri la Senat, cameră decizională, notează Mediafax.

Sesizare la CCR

În sesizarea adresată Curții Constituționale, USR și PNL arată că modificările aduse încalcă principiul bicameralismului, cele 20 de amendamente introduse în timpul dezbaterilor din Senat modificând esențial forma adoptată tacit de Camera Deputaților și generând astfel deosebiri majore de conținut între formele adoptate de cele două Camere ale Parlamentului.

Pe lângă motivul de natură extrinsecă, USR și PNL consideră că există și o serie de motive de natură intrinsecă pentru care legea care schimbă cadrul legal al concurenței contravine Constituției României.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel