Legea anti-fumat, ”portiță” pentru cluburi. Ce spun ONG-urile

 

Unele cluburi din nordul Capitalei, dar și un local din Centrul Vechi, au găsit o portiță pentru ocolirea legii anti-fumat, potrivit unor articole din presa tabloidă, preluate și de site-uri locale. Acestea ar fi organizat petreceri ”smokers night”, la care pot participa doar cei care prezintă la intrare un pachet de țigări, în loc de bilet. Întrucât clubul este oficial închis pentru public pe durata petrecerii, se poate fuma ca înainte de 15 martie, când a intrat în vigoare legea anti-fumat.

Site-urile care au dat această știre nu au precizat unde au fost organizate petreceri ”smokers night” ci doar au numit, generic, cluburi din Capitală. Reflectă aceste știri adevărul sau sunt simple fonfleuri de presă (știri aparent veridice care sunt, în realitate, invenții ale autorilor)?

Ramona Brad, reprezentanta unei coaliții de ong-uri anti-fumat, susține că sunt invenții. ”Am militat ani de zile pentru introducerea normelor europene anti-fumat și am fi primii care am semnala încălcarea legii, a declarat Ramona Brad pentru DCNews. Însă, am avut surpriza plăcută să constatăm că barurile, cluburile și restaurantele din Centrul Vechi sau din alte zone turistice respectă legislația. Chiar și în rural, unde e mai greu de controlat, se respectă legea anti-fumat”.

 

Cel mai mare pericol pentru fumători, clienții nefumători care sesizează Poliția

”Unii dintre angajați sunt ei înșiși nefumători, așa că au salutat introducerea legislației europene și nu vor să mai fie expuși la emisiile toxice, spune Ramona Brad. Patronii constată că nu au scăzut încasările, așa cum amenințau lobiștii producătorilor de țigări. Iar clienții nefumători reacționează imediat când sunt expuși la fumul de țigară. De altfel, amenzile care s-au dat până acum sunt urmarea unor sesizări ale clienților. Poliția, ca și în cazul schimbărilor de legislație rutieră, lasă să treacă o perioadă în care doar avertizează, nu sare cu amenzi. Dar, dacă clienții reacționează, iar controlul constată încălcarea legislației, atunci se dau și sancțiuni, nu doar avertismente”.

Nu există portițe în legea anti-fumat, de aceea vor s-o schimbe

”În legea anti-fumat nu există portițe, spune Ramona Brad, Clearpoint Asociation, sunt doar legende, că s–ar putea organiza petreceri private, că pentru membri ar fi alt statut. Toate aceste speculații sunt doar parte a campaniei derulate de lobiștii companiilor de tutun. Am observat aceeași campanie și în celelalte țări europene în care s-au introdus legi anti-fumat. Curțile constituționale au stabilit că nu se încalcă drepturi ale fumătorilor. Normele europene sunt clare. Se încearcă, însă, schimbarea legislației naționale, de către parlamentari care au preluat , copy-paste, solicitările producătorilor de țigări. ONG-urile anti-fumat vor reacționa dur, dacă va fi reluată tentativa de încălcare a legislației europene. Nu patronii de cluburi amenință legea anti-fumat, ci lobiștii din Parlament”.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel