Legea ANI, modificată tacit în Camera Deputaților. ANI reacționează

Camera Deputaţilor adoptă, azi, tacit două propuneri legslative la legea ANI privind sancționarea incompatibilitatilor, dar aceleași modificări au mai fost adoptate tacit de același for şi pe 13 mai 2015. Agenţia Naţională de Integritate susţine că adoptarea tacită în Camera Deputaţilor a celor două propuneri prin care se modifică regimul conflictelor de interese şi al incompatibilităţilor contravine unei decizii a Curţii Constituţionale din 2014. 

ANI reiterează faptul că cele două propuneri legislative de modificare a art. 25, alin. (2) din Legea nr. 176/2010 urmăresc eliminarea sancţiunilor ce decurg din încălcarea regimului conflictelor de interese şi al incompatibilităţilor, astfel încât persoana în cauză să nu mai poată ocupa aceeaşi funcţie eligibilă care a generat starea de incompatibilitate ori conflictul de interese, dar să poată ocupa orice altă funcţie aleasă ori numită, se precizează într-un comunicat al instituției, potrivit Agerpres.

De asemenea, prin aceste propuneri se instituie posibilitatea rotirii în funcţiile publice în condiţiile în care sunt incompatibili sau în conflict de interese.

Spre exemplu, un primar care a încălcat regimul conflictelor de interese sau al incompatibilităţilor, în exercitarea mandatului de ales local, ar putea candida pentru un mandat de membru al Parlamentului.

ANI mai arată că adoptarea acestor amendamente, în condiţiile în care anul viitor urmează să fie organizate alegeri locale şi parlamentare, va da posibilitatea persoanelor incompatibile sau aflate în conflict de interese să ocupe funcţii sau demnităţi publice, cu toate că în cazul acestora operează interdicţia de trei ani.

'Menţionăm faptul că cele două propuneri de amendare a cadrului legislativ contravin deciziei Curţii Constituţionale nr. 418/2014 - a accepta interpretarea conform căreia unei persoane constatate a fi în stare de incompatibilitate sau conflict de interese îi este interzis să mai ocupe doar funcţia care a generat starea de incompatibilitate sau conflictul de interese, putând, în schimb a ocupa orice altă funcţie eligibilă, ar pune, practic, la îndemâna categoriilor de persoane vizate de Legea 176/2010 un procedeu extrem de simplu de eludare a legii şi aplicabilităţii sancţiunilor instituite de aceasta, aspect de neconceput într-un stat de drept', mai spune ANI.

Citește și: Legea ANI, modificată tacit, se duce la promulgare

Agenţia Naţională de Integritate solicită instituţiilor abilitate clarificarea elementelor care ţin de procedura de adoptare într-o manieră transparentă a celor două propuneri legislative, având în vedere informaţiile contradictorii cu privire la termenele constituţionale de adoptare tacită. Cele patru puncte de vedere transmise de ANI instituţiilor relevante cu privire la propunerile legislative de modificare a art. 25, alin. (2) din Legea nr. 176/2010 pot fi consultate pe pagina de a instituţiei, la secţiunea 'Puncte de Vedere Legislaţie'.

Propunerea legislativă pentru modificarea Legii privind integritatea în exercitarea funcţiilor şi demnităţilor publice a trecut tacit miercuri de Camera Deputaţilor, ca prim for sesizat, întrucât termenul pentru dezbatere şi vot final a fost depăşit. Propunerea legislativă pentru modificarea alin. (2) al art. 25 din Legea nr. 176/2010 privind integritatea în exercitarea funcţiilor şi demnităţilor publice, pentru modificarea şi completarea Legii nr. 144/2007 privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea Agenţiei Naţionale de Integritate, precum şi pentru modificarea şi completarea altor acte normative va fi dezbătută în Senat, Cameră decizională în acest caz.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel