Legea alegerilor locale: Primarii, aleși într-un singur tur. Președinții de CJ, votați de consilierii județeni

[] []

06 mai 2015 / 17:16
Salveaza PDF Comentarii

Camera Deputaților a votat miercuri propunerile de modificare a legii alegerilor locale, astfel că președinții Consiliilor Judeţene vor fi aleşi indirect prin vot secret al consilierilor judeţeni, cu majoritate simplă, iar primarii vor fi aleşi într-un singur tur.

Potrivit celor adoptate de deputaţi, preşedinţii Consiliilor Judeţene, dar şi vicepreşedinţii şi viceprimarii vor fi aleşi în mod indirect, prin vot secret de consiliul judeţean, cu majoritate simplă. Aceştia vor putea fi demişi, însă, la iniţiativa a cel puţin o treime din numărul consilierilor judeţeni, cu majoritate calificată, adică voturile a două treimi din numărul total, şi motivat, conform Mediafax.

O altă prevedere a proiectului de lege adoptată este că primarii se vor alege într-un singur tur, ca şi în prezent.

Proiectul de lege a fost susținut de majoritatea PSD. Potrivit liderului liberal Ludovic Orban, primarii PNL au cerut să se mențină alegerea într-un singur tur, dar că PNL dorește două tururi pentru că "trebuie legiferat în intersul comunităţilor locale şi pentru democraţie".

Toate candidaturile vor trebui să fie însoţite de liste de susţinători de minimum 1% din numărul total al alegătorilor, dar nu mai puţin de 100 de susţinători pentru comune, 500 pentru oraşe de rangul 2 şi 3 şi 1000 de susţinători pentru municipii şi pentru Bucureşti.

Ponta: N-am mai avut așa majoritate în Parlament de pe vremea USL-ului

Te-ar putea interesaIti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2020 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate.


dcn.n-nxt.24