EXCLUSIV  Legea Achizițiilor Publice, o bombă cu ceas. Sorin Grindeanu: Statul român e ușor șantajabil / video

Sorin Grindeanu, ministrul Transporturilor și Infrastructurii, a fost prezent în studioul DC News și a expus modul în care Statul Român este șantajat în contractele pe care le are cu diferiți câștigători de proiecte.

Ministrul Transporturilor și Infrastructurii, Sorin Grindeanu, a vorbit, într-un interviu exclusiv pentru DC News, despre modul în care Statul Român e șantajat prin lacunele din Legea Achizițiilor Publice:

„Masterplanul făcut de Ioan Rus este agreat de Comisia Europeană și pe baza aceluia s-a făcut acest Plan Investițional. E o șansă pentru că ne aflăm la intersecția a trei mari surse de finanțare europene. Pe de o parte, mai avem un an și ceva pe Programul Operaţional Infrastructură Mare (POIM), vine Programul Operațional Transporturi (POT) pe 2021-2027 și, în plus, e și PNRR-ul. Deci, sunt trei mari surse de finanțare la care adăugăm bugetul de stat și alte chestiuni mai mici.

Acest Plan Investițional e făcut pe zece ani și este șansa de a dezvolta România, de a crește nivelul de trai, de a dezvolta locuri de muncă, etc. Dar mai e ceva. Cadrul legislativ în acest moment, și aș da un exemplu, Legea Achizițiilor Publice, este atât de stufoasă și duce statul, în cazul meu, Ministerul Transporturilor, de multe ori într-o poziție în care suntem șantajați.“, a spus Sorin Grindeanu.

Analistul politic Bogdan Chirieac a intervenit și a făcut câteva precizări:

„Deci, să înțeleg faptul că faceți licitația, care ține 3-4 ani, și apar contestații. La contestațiile acestea, că de asta durează 3-4 ani, vine justiția care vă ține 3-4 ani pe loc. Când se dă sentința, fiindcă au trecut 6 ani de la studiul de fezabilitate, câștigătorul spune că nu mai poate face pe banii ăia și solicită alți bani. Dumneavoastră nu puteți da alți bani, pentru că vă sărim noi în cap. Atunci, dumneavoastră spuneți: Stați puțin, mașina stop, reluăm licitația.“, a completat Bogdan Chirieac.

Grindeanu: Statul e într-o poziție ușor șantajabilă

„Da, e o parte din mecanismul ăsta extrem de greoi și una din cauzele care au dus la lipsa infrastructurii de transporturi, dar mai e ceva. Să mergem în cazul pozitiv, în care a câștigat o firmă și începe lucrarea. De ce vă spuneam că statul e într-o poziție ușor șantajabilă? Deși ai un contract cu compania care s-a angajat prin licitație că face acea lucrare și ai niște termene și clauze în acel contract, în momentul în care stai și îl urmărești foarte clar, de cele mai multe ori nu se înscriu în acele termene.

Șantajul e că în majoritatea cazurilor se marșează pe faptul că dacă s-ar rezilia un contract, dacă s-ar termina acel contract datorită nerespectării termenelor, Statul Român evită să facă acest lucru pentru că am lua totul de la capăt cu o nouă licitație. Statul Român e slab în acest moment din această perspectivă a legislației pe achiziții publice. Acest lucru trebuie să se schimbe foarte repede“, a conchis ministrul Sorin Grindeanu.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel