Lege vitală. Oana Stancu: Sunt cutremurătoare mesajele lor

Comisia juridică a Camerei Deputaţilor a dat azi raport favorabil proiectului de lege privind darea în plată a unor bunuri imobile în vederea stingerii obligaţiilor asumate prin credite.

Iniţiatorul proiectului de lege, deputatul PNL Daniel Zamfir, a declarat că proiectul vine în ajutorul celor 800.000 de familii care nu mai pot să-şi plătească ratele la bancă pentru că salariile lor sunt mai mici decât erau când au contractat creditele.

Despre acestă lege care îi salvează pe mulți români a vorbit și jurnalista Oana Stancu Zamfir.

"Sunt cutremurătoare mesajele oamenilor care ajung să se bucure că îşi pot da casa băncii numai să scape de coşmarul creditului! Sunt bărbaţi care scriu acum, pe grupul celor cu credite în CHF, că plâng de bucurie cum n-au mai plâns de la naşterea copiilor pentru că a trecut în unanimitate în Comisia Juridică a Camerei Deputaţilor Legea Zamfir-Piperea privind darea în plata a bunului ipotecat dacă nu mai poţi să-ţi rambursezi creditul!

Vă daţi seama prin ce trec oamenii ăştia? Iar reprezentanţii băncilor vorbesc de împrumutaţi cu Ferrari şi case de vacanţă? Dacă nu vor să preia bunul ipotecat, atunci să renegocieze aceste credite în condiţii normale, că nici oamenii nu vor să plece din casele lor! Vor să-şi crească copiii, să se ducă liniştiţi la serviciu, să-şi vadă de viaţă, nu să ajungă la disperare!", a fost mesajul transmis de Oana Stancu Zamfir în legătură cu acest subiect.

[citeste si]

Proiect revoluționar

Proiectul de lege prevede că debitorul are dreptul să stingă creditul ipotecar prin transmiterea către creditor a dreptului de proprietate asupra bunului imobil ipotecat în favoarea creditorului, fără a mai plăti altceva.

(w670)

Condiţiile care trebuie îndeplinite pentru stingerea în acest mod a datoriilor sunt: între părţi s-a încheiat un contract de credit, iar bunul oferit în plată este un bun imobil ipotecat în favoarea creditorului în vederea garantării executării obligaţiilor asumate prin contractul de credit.

"Astăzi, în România, există 800.000 de familii care nu îşi mai pot plăti ratele la bancă. Prin această lege reuşesc să fac ca aceste familii să nu devină cazuri sociale. În situaţia în care unul din trei români nu mai poate plăti creditele la bancă, vorbim despre o problemă a sistemului bancar, o problemă pe care trebuie să o rezolvăm de urgenţă", a precizat Daniel Zamfir.

Potrivit expunerii de motive, acest proiect, care transpune prevederile Directivei 17/2014 a Parlamentului European, îşi propune să creeze un mecanism prin intermediul căruia predarea de către debitor a imobilului aflat în proprietatea sa, ca urmare a acordării unui credit, să stingă integral obligaţia acestuia.

"Darea în plată reprezintă o soluţie echitabilă atât pentru debitor, cât şi pentru creditor care la momentul acordării creditului a apreciat că imobilul adus ca garanţie acoperă valoarea acordată", mai indică expunerea de motive.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel