Legătura neștiută dintre sterilizare și cancer, la câini. Un studiu vine cu explicații

foto: Freepik
foto: Freepik

Cât de riscantă este, de fapt, sterilizarea la câini și care este cea mai afectată rasă?

Într-o recenzie recentă publicată în revista "Veterinary and Comparative Oncology," se subliniază o posibilă conexiune între sterilizarea câinilor și hemangiosarcom, o formă de cancer. Această constatare, deși anterior sugerată de experți, rămâne încă insuficient înțeleasă.

Autorii studiului spun că probabilitatea diagnosticului de hemangiosarcom rămâne constant scăzută atât la câinii de sex masculin cât și la cei de sex feminin, indiferent de statusul de sterilizare până la vârsta de opt ani. După această vârstă, masculii sterilizați și cei nesterilizați prezintă un risc similar de a dezvolta această boală.

Surprinzător, probabilitatea de diagnosticare a hemangiosarcomului la femelele nesterilizate rămâne mai scăzută. Cu toate acestea, probabilitatea de diagnosticare a acestei afecțiuni crește la femelele sterilizate. Este esențial de subliniat că hemangiosarcomul reprezintă cel mai frecvent tip de cancer înregistrat în cadrul studiului Golden Retriever Lifetime Study.

Acest tip particular de cancer este letal, aproape 90% dintre câinii diagnosticați cu el pierind în termen de un an. Chiar și cu terapii agresive, foarte puțini câini reușesc să supraviețuiască mai mult de doi ani.

Dr. Alison Hillman, un cercetător implicat în acest studiu, subliniază necesitatea efectuării unor cercetări suplimentare privind legătura potențială dintre sterilizare și hemangiosarcom la câini. Ea este de părere că investigațiile viitoare vor putea aduce mai multă claritate asupra factorilor care contribuie la apariția acestui cancer devastator.

Dr. Hillman adaugă că astfel de informații pot servi pentru cercetarea medicală translatională, având în vedere raritatea și complexitatea studierii hemangiosarcomului la oameni.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel