Lazăr, replică pentru Toader: Principiile mele se găsesc în Carta de la Roma

Bogdan Cotigă / 16 sep 2018 / 23:08 Salveaza PDF Comentarii
Augustin Lazăr, procuror general
Descriere foto: Augustin Lazăr, procuror general

Procurorul general al României, Augustin Lazăr, a precizat, duminică seară, că din mesajul pe care l-a postat în urmă cu câteva ore pe Facebook nu rezultă de nicăieri intenţia sa de a plasa justiţia în afara puterilor statului şi deasupra acestora.

Lazăr a declarat că ministrul Justiţiei, Tudorel Toader a rupt din context câteva cuvinte pentru a-şi putea formula acuzaţia. 'Ministrul justiţiei, referindu-se la respectarea competenţelor, interpretează eronat mesajul pe care l-am postat în ziua de 16 septembrie a.c., formulat în baza principiului separaţiei şi echilibrului puterilor în stat, rupând din context câteva cuvinte pentru a-şi putea formula acuzaţia', a postat Augustin Lazăr pe pagina de Facebook a Ministerului Public.

Precizări conforme cu regulile europene

Procurorul general a spus că mesajul transmis de el 'subliniază faptul că justiţia independentă este capabilă, prin instituţiile sale şi prin exercitarea prerogativelor în cadrul constituţional, alături de celelalte puteri, să asigure echilibrul puterilor în stat în baza controlului reciproc între puteri, în interesul societăţii şi al menţinerii ordinii de drept'. Lazăr a menţionat că de nicăieri nu rezultă intenţia sa de a plasa justiţia în afara puterilor statului.

'Astfel, de nicăieri nu rezultă intenţia mea de a plasa justiţia în afara puterilor statului şi deasupra acestora, precum şi problema depăşirii cadrului constituţional şi a existenţei unui conflict juridic între puterile statului care, desigur, este de competenţa Curţii Constituţionale', a scris Augustin Lazăr. El a afirmat că principiile pe care le-a enunţat în mesaj se regăsesc în Carta de la Roma (adoptată ca urmare a Opiniei nr. 9 din 2014 a Consiliului Consultativ al Procurorilor Europeni către Comitetul de Miniştri al Consiliului Europei) şi în nota explicativă unde, se subliniază că procurorii trebuie să îşi îndeplinească sarcinile fără nicio presiune sau interferenţă externă, în conformitate cu principiul separaţiei puterilor şi principiul responsabilităţii. 


Te-ar putea interesa
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?


Copyright 2018 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate.


dcn.n-nxt.25