Urmărește emisiunea live


SUA: Recompensă de 10 milioane de dolari pentru informaţii despre implicarea Rusiei în alegerea lui Trump ca președinte

Donald Trump și-a scos unul dintre cele mai mari hoteluri la vânzare
Donald Trump și-a scos unul dintre cele mai mari hoteluri la vânzare

Administraţia americană a anunţat joi o recompensă în valoare de 10 milioane de dolari pentru informaţii despre presupusa ingerinţă a Rusiei în procesul electoral din SUA, atât din trecut, cât şi din prezent, cu câteva luni înainte de alegerile la jumătate de mandat preconizate să aibă loc în noiembrie, relatează EFE.

Departamentul de Stat menţionează într-un comunicat de presă că se oferă această sumă oricărei persoane care furnizează informaţii care ar conduce la "identificarea sau localizarea oricăror străini, inclusiv entităţi străine, care au fost sau sunt implicaţi în ingerinţe în alegerile americane".

Recompensa va fi oferită de asemenea oricărei persoane care furnizează informaţii de natură să servească la prevenirea sau contracararea unui astfel de act.

În mod concret, precizează Departamentul de Stat, autorităţile americane caută date despre Agenţia de Cercetare a Internetului (IRA), pe care SUA o descriu ca fiind o instituţie rusă despre care se crede că este implicată în operaţiuni de interferenţă electorală.

Se presupune că această agenţie şi-a început amestecul în sistemul politic al SUA în 2014 şi s-a folosit de alegerile prezidenţiale din 2016 ca să semene "discordie" în societatea americană.

Departamentul de Stat afirmă că IRA îşi desfăşoară activităţile prin intermediul unor companii ruseşti, precum MediaSintex, GlavSet şi MixInfo.

Administraţia americană şi-ar dori de asemenea informaţii despre cetăţeanul rus Ievgheni Viktorovici Prigojin, pe care îl acuză de finanţarea IRA prin intermediul companiilor "pe care le controlează": Concord Management & Consulting şi Concord Catering.

În paralel, Washingtonul speră să obţină informaţii despre o serie de alţi cetăţeni ruşi pe care îi suspectează că ar avea legătură cu Agenţia de Cercetare a Internetului, pe care îi identifică drept Irina Viktorovna Kaverzina, Vladimir Venkov, Mihail Ivanovici Bîstrov şi Aleksandra Iurievna Krîlova, printre alţii.

Aceste persoane sunt acuzate că au desfăşurat operaţiuni de obstrucţionare, alterare sau zădărnicire a activităţilor guvernului prin "fraudă şi înşelăciune" cu scopul de a interveni în alegerile din SUA, inclusiv în cele prezidenţiale din 2016.

Acuzaţiile SUA împotriva Rusiei privind presupusa ingerinţă în alegerile prezidenţiale din 2016, câştigate de republicanul Donald Trump, s-au făcut auzite constant în ultimii ani şi au deteriorat relaţiile dintre cele două ţări, deja grav afectate după anexarea Crimeii de către Rusia în 2014 şi care s-au degradat şi mai mult după invazia rusă în Ucraina la 24 februarie, notează Agerpres.

Departamentul de Justiție din SUA primește mandat de percheziție pentru telefonul avocatului lui Trump

Departamentul de justiție al SUA a declarat miercuri că a obținut un mandat de percheziție în telefonul avocatului lui Donald Trump, John Eastman, care a incitat mulțimea, la rândul lui, înainte de atacul din 6 ianuarie asupra Capitoliului SUA.

Agenții federali au confiscat telefonul lui Eastman în iunie, pe baza unui mandat care îi autoriza să preia dispozitivul. Au avut nevoie de un al doilea mandat pentru a căuta conținutul telefonului.

Într-un dosar la tribunalul american de district din New Mexico, procurorul adjunct al SUA Thomas Windom a declarat că tribunalul districtual american pentru Districtul Columbia a emis un mandat de percheziție pe 12 iulie, care autorizează revizuirea conținutului telefonului.

Eastman a fost supus unui control intens în investigațiile asupra atacului asupra Capitoliului de către susținătorii lui Trump, după ce fostul președinte a susținut în mod fals că a câștigat alegerile din 2020. Eastman a vorbit la mitingul în care Trump a ținut un discurs înflăcărat, susținând fraudă electorală și îndemnând susținătorii să mărșăluiască spre Capitoliu.

Eastman a scris, de asemenea, o notă în care subliniază modul în care, în opinia sa, Mike Pence ar putea împiedica certificarea oficială de către Congres a pierderii realegerii lui Trump. Vicepreședintele de atunci a refuzat să urmeze sfatul lui Eastman.

Depunerea de miercuri a fost făcută în New Mexico, deoarece Eastman a intentat anterior o acțiune acolo, cerând unui judecător să ordone departamentului de justiție să returneze telefonul, să distrugă înregistrările și să blocheze anchetatorilor accesul la telefon.

Judecătorul a respins această cerere, dar a ordonat guvernului să actualizeze instanța până miercuri cu privire la locația telefonului și starea unui al doilea mandat de percheziție.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel