Lavrov susține că „majoritatea zdrobitoare“ a țărilor dau dreptate Rusiei, dar nu îndrăznesc să o spună

Serghei Lavrov, ministrul Afacerilor Externe de la Kremlin, spune că „majoritatea zdrobitoare“ a țărilor dau dreptate Rusiei.

Ministrul de externe rus Serghei Lavrov a susţinut marţi că "majoritatea zdrobitoare" a ţărilor dau dreptate Rusiei pentru că a recunoscut rezultatele pseudo-referendumurilor din patru teritorii ucrainene parţial ocupate şi ulterior le-a anexat, dar nu îndrăznesc să o spună, transmite EFE, care comentează că, prin aceste declaraţii, şeful diplomaţiei ruse ignoră condamnarea cvasitotală exprimată de comunitatea internaţională.

"O majoritate zdrobitoare de ţări - şi vă garantez acest lucru - înţelege perfect că avem dreptate", a declarat Lavrov în plenul Consiliului Federaţiei (camera superioară a parlamentului rus), unde a prezentat documentele de anexare a regiunilor ucrainene Lugansk, Doneţk, Zaporojie şi Herson, în ciuda faptului că practic întreaga comunitate internaţională, inclusiv parteneri tradiţionali ai Rusiei, precum China, India, Kazahstan, Azerbaidjan, Turcia şi Serbia, nu vor recunoaşte anexarea.

"Nu toată lumea are curaj şi nici forţă să vorbească obiectiv şi direct despre aceasta", a afirmat Lavrov, care s-a declarat "convins că adevărul va învinge". Desigur, ar fi mai adecvat ca toate ţările lumii să recunoască noua realitate, care a fost inevitabilă, a adăugat el.

Lavrov a susţinut din nou teza conform căreia "un mare număr de instrumente juridice, inclusiv referiri la Carta ONU, consacră principiile egalităţii şi autodeterminării popoarelor" şi a susţinut că adminstraţia preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski, dar şi cea a predecesorului acestui, Petro Poroşenko, "nu au respectat aceste criterii".

"Acum se aplică un scenariu dictat chiar de viaţa însăşi, care se bazează pe voinţa liberă a persoanelor", a afirmat el, scrie Agerpres.

Avocaţii ruși, copleşiţi de solicitări despre cum poate fi evitată mobilizarea în războiul din Ucraina

Grupuri civice şi de avocaţi spun că sunt asaltate de cereri de sprijin de când preşedintele rus Vladimir Putin a anunţat la 21 septembrie că 300.000 de persoane vor fi mobilizate pentru a spori efectivele de război ale Rusiei. Sute de mii de persoane au fugit în ţări precum Kazahstanul, Georgia şi Finlanda. Mulţi alţii rămân în Rusia şi se ascund de recrutorii militari, rugându-se să nu primească ordin de încorporare sau sperând că vor fi scutiţi de serviciul militar. 'Lucrăm non-stop', spune Serghei Krivenko, care conduce o organizaţie de aproximativ zece avocaţi, numită 'Cetăţean. Armată. Lege'.

'Viaţa normală a oamenilor este dată peste cap. Este o mobilizare fără limită, ca într-un război. Poate dura luni sau ani. Unii s-ar putea să nu se mai întoarcă. A părăsi armata este imposibil. Singura cale sunt moartea, rănirea sau detenţia pentru nerespectarea ordinelor', explică el. Implementarea mobilizării a fost haotică. Deşi ordinul a fost conceput pentru cei cu experienţă militară şi pentru experţi din specialităţile de care este nevoie, aplicarea lui nu pare să fi ţinut cont de trecutul militar, de starea de sănătate, de statutul de student sau de vârsta persoanelor.

Săptămâna trecută, Putin a recunoscut că există greşeli şi a spus că ele trebuie corectate. 'De exemplu, mă gândesc la taţii cu mulţi copii, la persoanele care suferă de boli cronice sau la cei care au trecut deja de vârsta mobilizării', a declarat el. Guvernatorul regiunii Habarovsk, din Extremul Orient rus, a anunţat luni demiterea comisarului militar după ce jumătate dintre bărbaţii nou mobilizaţi au fost trimişi acasă deoarece nu îndeplineau criteriile de mobilizare. Pe reţelele de socializare, circulă liste cu sfaturi despre cum poate fi evitată mobilizarea, precum şi formulare, cu tot cu instrucţiunile de completare, pentru excepţii medicale sau despre cum poate fi refuzat serviciul militar din cauza convingerilor politice sau religioase (citește continuarea AICI).

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel