Lavrov iar își dă în petec: Rusia a început următoarea fază a campaniei militare din Ucraina, eliberarea completă a regiunilor proruse Doneţk şi Lugansk

Serghei Lavrov, ministrul de Externe al Rusiei
Serghei Lavrov, ministrul de Externe al Rusiei

Ministrul de externe rus Serghei Lavrov a declarat marţi că următoarea fază a 'campaniei militare' a Rusiei în Ucraina a început, centrată pe 'eliberarea completă' a regiunilor proruse Doneţk şi Lugansk, transmite EFE. 

'Operaţiunea în estul Ucrainei are ca obiectiv, aşa cum s-a anunţat deja, eliberarea completă a republicilor Doneţk şi Lugansk. Această operaţiune va continua, următoarea fază a acestei operaţiuni începe', a declarat şeful diplomaţiei ruse într-un interviu la postul de televiziune India Today, difuzat de instituţia pe care o conduce.

'Şi mi se pare că va fi un moment important al acestei operaţiuni speciale', a adăugat Lavrov, primul înalt oficial din Rusia care confirmă public că marea bătălie a Rusiei pentru Donbas a început, notează EFE.

Lavrov spune că Ucraina nu a ştiut 'să aprecieze' retragerea trupelor ruse din regiunile Kiev, Cernigov...

Lavrov a susţinut că Ucraina nu a ştiut 'să aprecieze' retragerea trupelor ruse, în urmă cu trei săptămâni, din regiunile Kiev şi Cernigău (Cernigov), din nordul ţării, şi din regiunea Sumî, din nord-est.

'Schimbăm configurarea prezenţei noastre militare în Ucraina, acest lucru s-a anunţat imediat după reuniunea de la Istanbul (din 29 martie). (...) Am spus că, dat fiind că noi credem că (ucrainenii) au luat în calcul ceea ce ar putea constitui punctul de plecare al unui acord, noi, ca gest de bunăvoinţă, schimbăm configuraţia în regiunile Cernigău şi Kiev, însă (demersul) nu a fost apreciat, ba chiar ei au organizat imediat Bucea', a susţinut Lavrov.

Rusia 'nu se va opri până când nu va afla adevărul'

Ministrul rus s-a referit la masacrarea de civili descoperită la Bucea după retragerea trupelor ruse din regiunea Kievului, pusă de Ucraina şi de Occident pe seama Rusiei, în timp ce Moscova a calificat crimele drept 'o punere în scenă'.

De altfel, Lavrov a insistat că Rusia 'nu se va opri până când nu va afla adevărul' cu privire la cele întâmplate la Bucea. Lavrov a susţinut că 'acest complot' s-a desfăşurat în acelaşi mod ca şi cele referitoare la 'Skripal, Litvinenko şi Navalnîi şi Boeingul (aparţinând companiei) Malaysia Airlines', referiri la otrăvirea sau tentativele de otrăvire a doi foşti spioni ruşi şi a principalului oponent al Kremlinului, Aleksei Navalnîi, puse de Occident pe seama Rusiei, şi la doborârea cursei MH-17 în estul Ucrainei de către o rachetă BUK care aparţinea Rusiei.

'Nu vom schimba regimul din Ucraina'

Şeful diplomaţiei ruse a dat din nou asigurări că ţara sa nu intenţionează să schimbe 'regimul' din Ucraina. 'Nu vom schimba regimul din Ucraina, am vorbit despre aceasta de multe ori. Dorim ca ucrainenii să decidă ei înşişi cum vor să trăiască', a susţinut Lavrov, cu toate că Rusia a justificat începerea invaziei în Ucraina prin nevoia de a 'denazifica' ţara vecină şi a vorbit în mai multe rânduri despre 'regimul nazist' de la Kiev, aminteşte EFE.

Totodată, Lavrov a acuzat Occidentul că a profitat de preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, asupra căruia ar fi făcut presiuni pentru ca acesta să ignore Acordurile de pace de la Minsk privind Donbasul (estul Ucrainei), unde armata ucraineană şi forţele proruse din Doneţk şi Lugansk se înfruntă încă din 2014.

'Au făcut tot posibilul pentru a consolida în el (în Zelenski) dorinţa de a ignora Acordurile de la Minsk', a insistat şeful diplomaţiei ruse. În opinia lui Lavrov, nu se poate negocia serios cu Zelenski, deoarece preşedintele ucrainean 'îşi schimbă constant punctul de vedere în direcţii diametral opuse'.

Acuze la adresa lui Zelenski

Zelenski 'vorbeşte mult. În funcţie de ce bea sau fumează, spune multe', a replicat înaltul diplomat rus, atunci când a fost întrebat despre presupusa intenţie a Rusiei de a folosi arme nucleare în Ucraina. Lavrov a dat asigurări că Rusia 'nu ia în calcul posibilitatea folosirii de arme nucleare în Ucraina'.

'Vorbim doar de arme convenţionale', a spus el. La rândul său, ministrul apărării rus Serghei Şoigu a declarat că forţele ruse pun în aplicare în mod metodic planul 'de a elibera republicile populare Doneţk şi Lugansk' din provincia Donbas, a relatat RIA, citată de Reuters. Potrivit sursei citate, Şoigu a mai spus că evenimentele din ultimele luni demonstrează cât de important este pentru Rusia să continue să-şi perfecţioneze armata, notează Agerpres.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel