Lavrov, nevoit să își anuleze o vizită în Serbia, după ce vecinii acestei țări au interzis avionului să le folosească spaţiul aerian

Lavrov, nevoit să își anuleze o vizită în Serbia, după ce vecinii acestei țări au interzis avionului să le folosească spaţiul aerian
Lavrov, nevoit să își anuleze o vizită în Serbia, după ce vecinii acestei țări au interzis avionului să le folosească spaţiul aerian

Serghie Lavrov, ministrul de Externe al Rusiei, a fost nevoit să își anuleze o vizită în Serbia, după ce vecinii acestei țări au interzis avionului să le folosească spaţiul aerian.

Serghei Lavrov, ministrul Afacerilor Externe al Federaţiei Ruse, a fost nevoit să își anuleze o vizită de două zile în Serbia, planificată mai demult, după ce trei ţări care se învecinează cu teritoriul sârb au decis să-şi închidă spaţiul aerian, informează agenţia de presă Interfax, preluată luni de dpa.

Macedonia de Nord, Bulgaria şi Muntenegru au refuzat toate trei să-i permită avionului lui Lavrov să folosească spaţiul lor aerian, potrivit cotidianului sârb Vecernje Novosti.

Oficial rus: Diplomaţia noastră încă nu stăpâneşte teleportarea



Ministerul rus de Externe a confirmat că Bulgaria, Macedonia de Nord și Muntenegru nu au dat permisiunea pentru survolarea avionului ministrului rus de externe Serghei Lavrov, care trebuia să viziteze Belgradul în perioada 6-7 iunie.

„Aceste rapoarte sunt adevărate”, a declarat duminică pentru Interfax o sursă de rang înalt din Ministerul rus de Externe.

Răspunzând la o întrebare clarificatoare dacă vizita lui Lavrov în Serbia a fost anulată din această cauză, diplomatul a spus: „Diplomaţia noastră încă nu stăpâneşte teleportarea”.

Serghei Lavrov se află pe lista de sancţiuni a Occidentului în contextul războiului declanşat de Rusia asupra Ucrainei. Uniunea Europeană (UE) şi-a închis la rândul său spaţiul aerian pentru avioanele ruse în urma invaziei, relatează Agerpres. Lavrov urma să efectueze luni şi marţi o vizită în Serbia, pentru a discuta despre căile de aprovizionare cu energie a acestei ţări.

Moscova a denunţat închiderea spaţiului aerian

Moscova a denunţat închiderea de către ţări europene vecine Serbiei a spaţiului lor aerian pentru avionul ministrului de externe rus, care era aşteptat luni la Belgrad, informează Agerpres, citând AFP.

"Astăzi, (...) ţările din jurul Serbiei au închis canalul de comunicare, refuzând să autorizeze survolarea (teritoriilor lor) pentru avionul lui Serghei Lavrov, care era aşteptat în Serbia", a declarat duminică seara Maria Zaharova, purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe rus, pentru canalul de televiziune italian La7, citată de agenţiile de presă ruse.

"Delegaţia rusă urma să ajungă la Belgrad pentru negocieri. Însă ţările membre ale Uniunii Europene şi NATO şi-au închis spaţiul aerian", a adăugat ea.

Premierul Serbiei, reacție

Premierul sârb Ana Brnabic a declarat duminică mai devreme că situația cu sosirea lui Lavrov la Belgrad a fost „extrem de complicată” și că președintele sârb Aleksandar Vucic se ocupă de toată logistica.

„Este cu adevărat incredibil că situația din Europa și din lume este de așa natură încât președintele uneia dintre țări trebuie să se ocupe de lucruri precum logistica zborului ministrului Afacerilor Externe al unei alte țări, de care depinde dacă ajunge acolo sau nu”, a comentat Brnabic despre situație la un post de televiziune din Serbia.

Lavrov: Politica occidentală din Balcani, "criminală"



Sâmbătă, înaintea acestei vizite, Serghei Lavrov a acuzat Occidentul că desfăşoară o "politică criminală" în Balcani - îndeosebi în Bosnia-Herţegovina (BiH) şi Kosovo. În opinia sa, Occidentul vrea să interzică popoarelor din Bosnia-Herţegovina "cultura, tradiţia şi moştenirea lor". Totodată, şeful diplomaţiei ruse a apreciat drept ilegitimă numirea înaltului reprezentant al ONU pentru această ţară, Christian Schmidt. Lavrov a susţinut că numirea lui Schmidt s-a făcut "fără ca nimeni să întrebe Rusia, fără consimţământul celor trei popoare constitutive bosniace şi fără confirmarea Consiliului de Securitate al ONU". Vezi mai mult AICI.

Serbia, care şi-a exprimat dorinţa de a adera la Uniunea Europeană, este singurul stat european care nu s-a alăturat sancţiunilor împotriva Rusiei ca urmare a invaziei declanşate de această ţară în Ucraina şi constituie unul dintre cei mai apropiaţi aliaţi ai Rusiei de pe Bătrânul Continent. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel