EXCLUSIV  Lavinia Betea, dezvăluiri despre triunghiul Iliescu - Măgureanu - Voiculescu: Omul care "ar fi fost unealta principală"

Lavinia Betea, dezvăluiri despre Triunghiul Iliescu - Măgureanu - Voiculescu: Omul care "ar fi fost unealta principală" / Sursa foto: Agerpres
Lavinia Betea, dezvăluiri despre Triunghiul Iliescu - Măgureanu - Voiculescu: Omul care "ar fi fost unealta principală" / Sursa foto: Agerpres

Lavinia Betea vine cu noi dezvăluiri din culisele post-decembriste.

După 33 de ani, Parchetul General a trimis în judecată Dosarul Revoluției. Doar trei inculpați cu greutate se află în vizorul Parchetului: Ion Iliescu, Gelu Voican Voiculescu și Iosif Rus, fost șef al Aviației Militare. Ceilalți inculpați au murit în timpul îndelungatei instrumentalizări a rechizitoriului. Istoricul Lavinia Betea a vorbit la Interviurile DCNews despre şedinţa specială din ianuarie 1990.

Lavinia Betea: "Ion Iliescu l-a anunţat pe Petre Roman premier cu mult înainte, contrar a ceea ce au declarat după aceea presei, cu mult înainte de a ni-l fi anunţat nouă, înainte de procesul Ceauşeştilor. I s-a spus de către Ion Iliescu că va fi consilierul lui personal pe probleme speciale - ce vor fi însemnat acele probleme speciale. N-a fost un timp propice pentru a se lămuri. Însă cred că există un moment în care Virgil Măgureanu va conta pentru proiectele lui Ion Iliescu ca un om bun pentru a dezamorsa situaţii foarte dificile.

A avut loc o revoltă a înalţilor ofiţeri din Armata Română contra lui Militaru. L-a trimis pe Măgureanu să dezamorseze acea revoltă. Eu am consultat şi arhiva pe care o avea Virgil Măgureanu acasă la el în Sălaj. Să reamintim că Militaru a venit el singur din pensie şi a devenit ministru al Armatei". 

"Dacă nu, pleci şi tu!"

Val Vâlcu: "Militaru avea un trecut asociat URSS-ului, sovieticilor, iar la şedinţa din ianuarie se dau lucrurile pe faţă, este ameninţat şi se cere plecarea lui, ba chiar este ameninţat şi Iliescu - "Dacă nu, pleci şi tu!"."

Lavinia Betea: "Eu nu am citit în stenograme asta. Se poate să fi fost şi să nu se fi consemnat. Ideea este că îl cereau pe Guşe înapoi. Guşe intrase în profund dezacord cu noua echipă tocmai pentru că şi el fusese extrem de potrivnic ideii legăturilor cu sovieticii şi ajutorului pe care ar putea să-l dea sovieticii. Virgil Măgureanu reuşeşte să dezamorseze conflictul dar tot nu primeşte o misiune anume.

Interesant este că se întâmplă nişte lucruri la nivelul fostei Securităţi. Gelu Voican Voiculescu se interesa foarte tare de Serviciile Speciale şi voia să devină el "managerul". Da' cine ştie ce contacte avea Voiculescu, pentru că biografia lui este în continuare extrem de ceţoasă".

Potrivit lui Marius Oprea, istoric și autor al cărţii-document ”Moștenitorii Securității”, Voican Voiculescu ar fi fost unealta principală prin intermediul căreia Ion Iliescu a rezolvat cu succes ”procesul” urmat de execuția Ceaușeștilor, motiv pentru care acesta a fost premiat cu funcția de vicepremier, dar și cu o mult dorită inițiere în lumea secretelor Securității, unde s-a comportat ca un ”guru” al agenților infamei ”doi și-un sfert” (și nu numai), demarând operațiuni menite să-i discrediteze și să-i oblitereze pe liderii partidelor istorice, operațiuni care aveau să culmineze cu Mineriada din 13-15 iunie 1990.

Mai multe dezvăluiri, aici:

Lavinia Betea este absolventă a Facultății de Istorie-Filozofie a Universității „Babeș-Bolyai“ din Cluj. Este lector la Universitatea de Vest "Vasile Goldiș" din Arad, doctor în psihologie socială al Universității "Babeș-Bolyai". Lavinia Betea a debutat în 1972, cu poezie, în revista Orizont din Timișoara; a colaborat la revistele Luceafărul și Amfiteatru din București, Echinox și Tribună din Cluj-Napoca. După 1990, Lavinia Betea a colaborat cu materiale de istorie și psihologie socială la revistele Magazin istoric, Dosarele istoriei, Adevărul literar și artistic, Sfera politicii, 22, precum și la ziarul Adevărul din Arad. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel