Laurențiu Ștefan, consilier prezidențial: Practic, Preşedintele României nu poate renunţa la imunitate

Un consilier al președintelui Klaus Iohannis a lămurit situația în privința uneia dintre promisiunile majore făcute de către acesta în campania electorală și anume cea legată de renunțarea la imunitatea prezidențială.

"Practic, preşedintele României nu poate renunţa la imunitatea care este ataşată mandatului său şi nu persoanei sale", a declarat consilierul prezidențial pe politică internă, Laurențiu Ștefan, în cadrul unui interviu acordat pentru psnews.ro.

Iohannis a numit un nou consilier: Laurențiu-Mihai Ștefan, specialist al Ambasadei SUA

"Subiectul a fost închis de o decizie a Curţii Constituţionale (numărul 678) din 13 noiembrie 2014 şi publicată în Monitorul Oficial din 5 decembrie 2014, deci după ce Preşedintele Klaus Iohannis a făcut acea declaraţie. În paragrafele 25 şi 33 ale acestei decizii, Curtea Constituţională precizează că imunitatea de care se bucură Preşedintele «are un caracter imperativ, neconstituind un drept subiectiv la care titularul poate renunţa atunci când apreciază a fi oportun».

În opinia Curţii, imunitatea «este o garanţie de ordine publică a mandatului (...) fiind un element constitutiv al statutului juridic constituţional al preşedintelui României», ea este "inerentă mandatului de demnitate publică, pe perioada exercitării acestuia, iar nu persoanei care ocupă temporar această funcţie».

Practic, preşedintele României nu poate renunţa la imunitatea care este ataşată mandatului său şi nu persoanei sale. Fiind adoptată într-o perioadă extrem de densă din punct de vedere politic, această decizie extrem de importantă a Curţii Constituţionale a trecut relativ neobservată. Chiar şi în perspectiva unei revizuiri constituţionale, considerentele de mai sus mă fac să cred că poziţia Curţii în chestiunea imunităţii prezidenţiale ar rămâne neschimbată, deşi cred că preşedintele va readuce această chestiune în dezbatere publică", a precizat consilierul prezidenţial Laurențiu Ștefan.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel