Laura Vicol susține candidatura unei femei pentru funcția de judecător la CEDO

Sursa foto: Facebook Laura Vicol
Sursa foto: Facebook Laura Vicol

Laura Vicol, șefa Comisiei Juridice din Camera Deputaților, susține candidatura unei femei pentru funcția de judecător la CEDO.

Laura Vicol, președintele Comisiei Juridice din Camera Deputaților, susține că ar fi bine pentru România ca pe lista finală a candidaților pentru funcția de judecător la CEDO, care va fi asumată de Guvernul României, să se regăsească și o femeie. Laura Vicol laudă faptul că printre candidații pentru funcția de judecător la CEDO din partea României se află și avocați, apreciind în mod special prestația avocatei ieșene Mihaela Tofan, din cadrul audierilor parlamentare care au avut loc zilele trecute.

”A trecut mai bine de o săptămână de la ședința reunită a comisiilor parlamentare care au audiat propunerile de candidați pe care Guvernul României le va înainta pentru funcția de judecător la CEDO. Am evitat să fac până acum comentarii, pentru a nu apărea ”discuții”, în ”focul” evenimentelor.

Dincolo de părerile unora sau altora, eu cred că momentul a fost unul bun, din perspectiva rolului pe care Parlamentul, fie și de o manieră consultativă, trebuie să îl îndeplinească în această procedură.

Și da, mai cred că ar fi bine pentru România ca lista finală de candidați care va fi trimisă la CEDO să includă și o femeie. Am fost bucuroasă de faptul că, în cursa pentru a ocupa această funcție onorantă, s-au înscris, pe lângă un procuror, un judecător și un profesor universitar și doi avocați. Personal, pot spune că am fost impresionată de prezentarea doamnei avocat Mihaela Tofan.

Sper că cel sau cea care va ocupa funcția de judecător din partea României la CEDO să fie un adevărat promotor al ideii de dreptate. Este tot ceea ce contează” susține Laura Vicol într-o postare pe rețelele sociale.

Termenul limită pentru depunerea unei sesizări la CEDO se reduce la patru luni din momentul comunicării deciziei definitive

Termenul limită pentru depunerea unei sesizări la Curtea Europeană pentru Drepturile Omului (CEDO) se reduce începând de astăzi, 1 februarie, de la 6 luni la 4 luni de la momenul comunicării deciziei definitive în țară, arată un comunicat al Curții de la Strasbourg.

Noul termen nu acționează retroactiv și nu se aplică petenților care au primit decizii definitive înainte de data intrării în vigoare, respectiv 1 februarie 2022. 

În cazul în care petenții și avocații nu respectă noul termen limită, plângerile lor vor fi declarate inadmisibile. 

Modificarea vine în contextul protocolului numărul 15 al Convenției, semnat și ratificat de cele 47 de state membre ale Consiliului Europei. Textul care amendează Convenția a intrat în vigoare deja, dar prevedea o perioadă de tranziție până la 1 februarie 2022 (citește AICI). 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel