Laura Ştefan desființează schimbarea procedurii de numire la CCR, ÎCCJ şi MP

Expertul anticorupţie Laura Ştefan consideră că nu este necesară schimbarea procedurii de numire la Curtea Constituţională, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie sau la Ministerul Public, dar că este necesară transparenţa la ocuparea acestor funcţii.

"Dorim transparentizarea mecanismelor prin care se fac aceste numiri (la CCR, ÎCCJ şi Ministerul Public - n.r.). Începem cu numirile la Curtea Constituţională pentru că încă din 2007 solicităm constant, de fiecare dată când se pune problema numirilor de judecători, dezbateri publice care să permită societăţii româneşti în general să cunoască poziţiile de principiu, punctele esenţiale cu privire la care viitorii potenţiali judecători ai CCR au poziţii clar definite", a explicat marţi Laura Ştefan, cu ocazia lansării raportului anual al Expert Forum.

Ea a precizat: "Din punctul nostru de vedere, nu faptul că o entitate politică face numirea la CCR este problema. Ce ne interesează pe noi este să înţelegem care sunt criteriile care ghidează alegerea acestei entităţi politice, ce tip de om, ce profil are profesionistul pe care îl caută politicul pentru a-l numi în această funcţie".

[citeste si]

Laura Ştefan a arătat că "În privinţa poziţiilor din Ministerul Public care devin vacante în acest an, susţinem o procedură transparentă de selecţie a oamenilor care vor ocupa aceste funcţii de conducere, o procedură care să permită tuturor celor interesaţi să depună candidaturi, o procedură care să aibă la bază criterii de profesionalism, criterii de performanţă anterioară, astfel încât atunci când sunt selectaţi oameni să ştim că modalitatea aceasta de selecţie asigură numirea în funcţiile de conducere a celor mai performanţi dintre managerii pe care îi avem în sistemul judiciar".

"Tot ce se întâmplă în ultimii 10 ani în materie de anticorupţie în România se întâmplă pe această procedură, nu pe alta şi variantele acestea care încearcă întotdeauna să îmbunătăţească sistemul actual s-ar putea ca la un moment dat să se dovedească a fi duşmanul binelui", a susţinut Laura Ştefan. 

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play


Cele mai noi știri

Cele mai citite știri


Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2021 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: publicitate@dcnews.ro


nxt.201
YesMy