EXCLUSIV  Laura Florescu, victorie. Schimbări la Legea pensiilor după ce i s-a retras pensia de invaliditate - interviu la un an

Facebook / Ioana Laura Florescu
Facebook / Ioana Laura Florescu

Pensie de invaliditate, pierdută pentru o carte de poezii. Acesta a fost cazul unei tinere din România, diagnosticată cu scleroză multiplă, care a produs un val de revoltă și emoţie. Oamenii s-au mobilizat pentru a susține cauza și a cere schimbarea legii. La un an de la momentul pe care nu îl va uita niciodată, Ioana Laura Florescu a acordat un interviu pentru DC News.

Discuţiile despre modificarea legislaţiei au început după ce Ioana Laura Florescu, o tânără diagnosticată cu scleroză multiplă, a spus că va rămâne fără pensia de invaliditate, deoarece luase 230 lei după ce a publicat un volum de poezii. Ulterior, a primit o înştiinţare referitoare la veniturile încasate. „Nimeni nu poate să explice, pentru că nimănui nu i s-a întâmplat aşa ceva în nici 1.000 de ani”, spunea atunci tânăra.

Cazul a stârnit indignare pe reţelele de socializare. Oamenii s-au mobilizat şi au ieşit în stradă pentru a susţine cauza Laurei. Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a reacţionat şi el, anunțând că a depus un amendament la Legea pensiilor, la acea dată proiectul aflându-se în dezbaterea Comisiei de muncă a Camerei Deputaţilor.

Ulterior, Camera Deputaţilor a adoptat, în calitate de for decizional, o serie de modificări la Legea 263/2010, potrivit cărora pensia de invaliditate şi de urmaş pot fi cumulate cu venituri obţinute din activităţi independente. Totodată, Camera a adoptat o altă modificare a Legii 263/2010, în sensul includerii în categoria beneficiarilor pensiei de invaliditate şi a persoanelor care desfăşoară activitatea de voluntariat în domeniul situaţiilor de urgenţă.

Interviu la un an de la momentul care i-a schimbat viața

A trecut un an de când oamenii s-au mobilizat pentru cazul tău. Punctual, ce s-a schimbat de atunci?

De atunci, am mai luat drepturi de autor, dar de data aceasta nu m-a pedepsit nimeni, deci s-a schimbat legea stupidă în care oamenii cu handicap trebuiau să trăiască cu banii dați de stat, deci să moară. La Comisii, acum, se dă certificat de handicap permanent dacă omul are handicap permanent. Nu o să mai vedem oameni fără mâini, picioare sau foarte bolnavi care să meargă până la județ, în fiecare an, și să stea cu orele la cozi. Și, pentru că nu mai există acele cozi, acum toată lumea merge la Comisii cu programare.

Liviu Dragnea publica pe 24 octombrie 2017 un document prin care anunța că se va reglementa posibilitatea cumulului pensiei cu veniturile din activități independente (drepturi de autor, creații artistice etc). Te așteptai atunci la o astfel de reacție?

Nu, chiar nu mă așteptam la nimic bun, numai la scandal și pumni în cap, c-așa-i la noi. Doamne ferește să te apuci să faci ceva bun că-ți sare toată lumea în cap, gen: îi rău cu banii pe care îi luăm, da dacă ni-i iau și pe ăia? Ca să răspund la întrebare, nu. Nu mă așteptam.

Întorcând din nou clepsidra, care a fost momentul care te-a impresionat cel mai mult în urmă cu un an?

Mobilizarea oamenilor. Mi-o dat putere să merg până-n pânzele albe. Dacă nu erau oamenii, cred că mă sfârșeam singurică.

Ce ar trebui să se mai schimbe? Pentru ce ar trebui să se mobilizeze oamenii din nou?

Pentru tot ce-i stricat în țara asta.

Pe pagina ta de Facebook, postezi des poezii. Urmează o nouă carte?

O, da. Dar o să fie diferită. Sper să fie gata în decembrie.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel