Urmărește emisiunea live


Laura Codruța Kovesi este așteptată astăzi la audieri. Zi decisivă și în PE

Kovesi
Kovesi

Laura Codruța Kovesi va fi audiată astăzi la Secția e investigare a magistraților, în dosarul în care este acuzată de abuz în serviciu, luare de mită și mărturie mincinoasă.

În cadrul unui interviu, Laura Codruța Kovesi a vorbit în termeni duri despre audierea de astăzi. Fosta șefă a DNA spunea că ”Este clar că această chestiune cu dosarul penal care văd că este plin de coincidențe, am înțeles că s-a început urmărirea penală exact înainte de a merge la audiere, după ce era un dosar vechi de un an de zile, dar o altă coincidență este după ce m-am întors, deci mă întorc din PE și primesc citație pentru când, pentru 7 martie când se votează din nou și se decide în PE? Iarăși coincidență. M-am întrebat și eu de ce n-am fost în 6 sau în 8, sunt cam multe coincidențe aici”. 

Pe data de 15 februarie, Codruța Kovesi a cerut recuzarea procurorului de caz, Adina Florea, dar şi a şefului Secţiei, Gheorghe Stan, motivul fiind "afectarea imparţialităţii", scrie Agerpres.

Cererea de recuzare a Adinei Florea a fost respinsă în aceeaşi zi de Gheorghe Stan, după care procurorul general Augustin Lazăr a respins şi recuzarea lui Gheorghe Stan.

Procurorii SIIJ susţin că Laura Codruţa Kovesi ar fi pretins şi primit, în cursul anului 2011, suma de 268.689 lei de la Sebastian Ghiţă în legătură cu extrădarea fostului director al FNI Nicolae Popa.

"Din probele administrate până în prezent în această cauză s-a reţinut următoarea situaţie de fapt - în cursul anului 2011, fostul procuror general al PÎCCJ ar fi pretins şi primit suma de 268.689,36 lei de la persoana vătămată (Sebastian Ghiţă - n.r.) în legătură cu îndeplinirea unor acte contrare îndatoririlor sale de serviciu, acte constând în extrădarea unei persoane condamnate, care fusese localizată în Indonezia - Jakarta. (...) În perioada 2010 - aprilie 2011, aflându-se în exercitarea funcţiei de procuror general, Laura Codruţa Kovesi ar fi implicat instituţia pe care o conducea în procedura extrădării lui Nicolae Popa, cu încălcarea dispoziţiilor art. 10 din Legea 302/2004, care reglementează competenţa autorităţilor centrale române în materie penală, a dispoziţiilor art. 70 şi următoarele din Legea 304/2004, care reglementează organizarea şi atribuţiile Ministerului Public, şi ar fi dispus suportarea cheltuielilor de transport pentru persoanele care aveau obligaţia să asigure aducerea în ţară a lui Nicolae Popa şi care făceau parte din Centrul de Cooperare Poliţienească Internaţională din cadrul IGPR, precum şi a unei persoane care făcea parte din cadrele active ale SRI", susţine SIIJ.

Decizie în Parlamentul European

Laura Codruţa Kovesi candidează pentru funcţia de procuror-şef european. Aceasta a obținut cel mai mare punctaj în cadrul audierilor ce au avut loc la Bruxelles, iar astăzi, 7 martie, se vor decide paşii de urmat în această procedură.

Procurorul-şef european, care va conduce Biroul Procurorului Public European (EPPO), va fi numit de comun acord de către Parlamentul European şi Consiliu, în urma negocierilor.

Vezi și: 

Manda: Aș fi votat moțiunea împotriva lui Tudorel Toader. Poate găsim unul mai sprinten

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel